Dieta SIRT – czym się charakteryzuje?
Wśród różnych typów żywienia, mających na celu utratę tkanki tłuszczowej przez osoby je stosujące, coraz większą popularność zyskuje dieta SIRT. Dlaczego tak wiele osób decyduje się na jej wypróbowanie? Przede wszystkim dlatego, że praktycznie cały świat mógł obserwować spektakularne efekty diety SIRT u piosenkarki Adele (właśnie dlatego ten jadłospis jest określany również jako dieta Adele), która – wedle przekazów medialnych – schudła podczas jej stosowania aż 50 kilogramów. Dieta SIRT ma za zadanie aktywację sirtuin – białek enzymatycznych mających zdolność do wyciszania stanów zapalnych toczących się w organizmie, ale również do aktywności tak zwanych genów starzenia. Dieta Adele jest więc z gruntu przeznaczona dla osób które nie tylko chcą schudnąć, ale także zachować zdrowie i młody wygląd na długi czas.
Zasady i jadłospis w diecie SIRT – u kogo się sprawdzą?
Dieta aktywująca sirtuiny ma kilka zastrzeżeń, o których w poniższym materiale wideo opowiada Monika Czarnota – dietetyk z wieloletnim doświadczeniem w pracy z różnymi pacjentami. Przede wszystkim nasz ekspert objaśnia rolę sirtuin w organizmie, a także mechanizm diety Adele prowadzący do ich aktywacji. Dodatkowo w nagraniu rozwiewane są wszelkie wątpliwości osób zainteresowanych dietą SIRT w kontekście wad i zalet dla zdrowia. Oprócz tego dietetyk Monika Czarnota opowiada o:
- zasadach diety SIRT – czyli m.in. o częstotliwości posiłków, fazach diety, ale również o istotności aktywności fizycznej w procesie odchudzania za pomocą tego sposobu żywienia;
- jadłospisie w diecie SIRT, a także o kontrowersjach jakie wywołuje... czerwone wino, będące elementem tej diety;
- wadach i zaletach diety Adele, a także o tym, u kogo się ona sprawdzi, a komu niekoniecznie może pasować w kontekście prowadzenia określonego stylu życia;
- efektach diety SIRT, także z uwzględnieniem historii swoich klientów oraz osób, które przetestowały ten model żywienia w swoim codziennym życiu.
Jakie są efekty diety SIRT?
Efekty diety SIRT – zwłaszcza te, które możemy obserwować u piosenkarki Adele – są naprawdę spektakularne. Utrata tkanki tłuszczowej postępuje dość szybko, przy stosunkowo „przyjemnych” i łatwych do realizacji restrykcjach. Warto jednak wspomnieć o tym, że pierwsza faza diety bardzo mocno ogranicza podaż kalorii w stosunku do naszego zapotrzebowania energetycznego – i właśnie dlatego nasz ekspert – Monika Czarnota – poleca wszystkim chętnym osobom poddanie się tej metodzie żywienia pod okiem wykwalifikowanego dietetyka. Pomoże to zapobiec powstaniu niedoborów mikro- i makroelementów, ograniczy złe samopoczucie i znacznie zminimalizuje ryzyko pojawienia się efektu jojo, którego przecież każdy z odchudzających się pacjentów chciałby uniknąć za wszelką cenę.
Monika Czarnota
Ukończyła Uniwersytet SWPS w Warszawie, jest również absolwentką Polskiego Instytutu Dietetyki oraz National Louis University w Chicago. Jest dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem, specjalizującym się we wspieraniu pacjentów w dietach odchudzających, a także zdrowotnych, realizowanych w zaburzeniach hormonalnych (m.in. w nadczynności i niedoczynności tarczycy), chorobach skóry (m.in. przy łuszczycy) oraz w chorobach autoimmunologicznych. W swojej pracy podchodzi do pacjentów holistycznie i indywidualnie, starając się odczarować słowo „dieta” i zmienić je na „styl życia” - zdrowy, pomagający utrzymać formę i wymarzoną sylwetkę.