Kakao ceremonialne. Czym jest i jak wpływa na organizm?
Kakao, przyrządzane na bazie mleka, to napój charakteryzującymi się przyjemnymi walorami smakowymi. Jednak wiele zależy już nie tylko od samego sposobu jego przygotowywania, ale przede wszystkim od rodzaju kakaowca i metod uprawy. Szczególnie doceniane jest kakao ceremonialne – dowiedz się o nim więcej.
Historia kakao jest bardzo długa – było znane i kultywowane już 100 lat przed naszą erą. Do jego rozprzestrzenienia się przyczynili się głównie Aztekowie, którzy przekazali je m.in. Hiszpanowi Hermanowi Cortezowi.
Kakao ceremonialne – nie takie zwykłe…
Kakao ceremonialne – chociaż nazwa sugeruje na celebrowanie jego spożycia – to coś więcej niż tylko rytuał jego wypijania. Wyjątkowości należy upatrywać się m.in.:
- doboru odpowiednich odmian kakaowca
- właściwej uprawy
- przestrzegania procedur dotyczących obróbki pozyskanych ziaren.
Warto podkreślić, że kakao ceremonialne pochodzi wyłącznie z tzw. natywnych rodzajów kakaowca – takich, które nie zostały zmienione przez człowieka i nie stanowią hybryd.
Pamiętaj! Większość uprawianych odmian kakaowca to tzw. hybrydy. Zostały „sztucznie” wyhodowane, dlatego charakteryzują się większą odpornością na choroby i większymi ziarnami. Wszystko dlatego, aby ich uprawa była bardziej opłacalna.
Jeśli chodzi o kakao ceremonialne, wyróżnia się:
- Criollo – typowe dla Gwatemali oraz Wenezueli
- Chuncho – spotykane w Peru.
Są to odmiany pierwotne, które charakteryzują się małymi ziarnami, mniejszą odpornością na pasożyty oraz środki chemiczne. Między innymi z tego powodu ich przetwórstwo – szczególnie na dużą skalę – jest słabo opłacalne.
Kakao ceremonialne to surowe kakao nieodtłuszczone, poddawane wyłącznie delikatnej fermentacji. Dzięki temu udaje się uzyskać odpowiedni profil aromatyczny i lepszą biodostępność zawartych w nim składników aktywnych.
Tego rodzaju kakao ma formę pasty, która swoim wyglądem przypomina kruszącą się, matową czekoladę. Z uwagi na fakt, że nie podlega temperowaniu – procesowi, który odpowiada za nadawanie szklistości.
Wartości odżywcze kakao ceremonialnego
Specyficzny sposób obróbki surowych ziaren kakaowca sprawia, że produkt wyróżnia się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Ma to związek z bogactwem makroskładników:
- 50% stanowi masło kakaowe (tłuszcz)
- ponad 30% to węglowodany – przede wszystkim błonnik
- więcej niż 10% to białko roślinne.
Ponadto kakao ceremonialne jest źródłem antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Zawiera też mnóstwo składników mineralnych, w tym:
- magnez – wspierający funkcjonowanie układu nerwowego
- żelazo – wspomagające proces tworzenia krwinek czerwonych
- potas – wspierający pracę mięśni (także mięśnia sercowego) oraz pracę układu krążenia
- wapń – wspomagający utrzymanie zdrowych kości, zębów.
Na co działa kakao ceremonialne?
Kakao ceremonialne – z uwagi na bogaty skład – wspomaga funkcjonowanie organizmu. Tego rodzaju napój polecany jest m.in.:
- kobietom w ciąży
- osobom zmagającym się z anemią
- osobom narażonym na sytuacje stresowe
- osobom wykonującym pracę umysłową.
Powszechnie uważa się, że takie kakao wspiera koncentrację i może być doskonałym afrodyzjakiem pobudzającym libido.
Zwolennicy tego rodzaju napoju podkreślają również, że stymuluje mózg, otwiera serce i pomaga odblokować emocje. Jest więc dobre nie tylko dla ciała, ale również dla „ducha”.
Kakao ceremonialne – nie dla każdego?
Chociaż picie kakao ceremonialnego wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, nie jest polecane każdemu. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które przyjmują leki.
Z kakao ceremonialnego zrezygnuj wówczas, gdy:
- zażywasz leki antydepresyjne – zawarte w kakao inhibitory MAO oraz tryptofan mogą wchodzić w reakcje z substancjami obecnymi w antydepresanta
- chchorujesz na nadciśnienie – kakao wspomaga obniżanie ciśnienia krwi, co może być niebezpieczne w przypadku, gdy przyjmujesz leki stosowane przy nadciśnieniu
- zmagasz się z chorobami serca – zawarta w kakao teobromina może powodować przyspieszoną akcję serca.
Jeśli chcesz przekonać się o właściwościach kakao ceremonialnego, warto skonsultować się z lekarzem – szczególnie w przypadku przyjmowania leków.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.