Guarana. Czym jest i na co pomaga?
Guarana to roślina, która była znana już setki lat temu na kontynencie południowoamerykańskim. Już niegdyś uważano, że jej spożywanie sprzyja witalności i zachowaniu dobrego zdrowia. Dziś jest dostępna pod wieloma postaciami na sklepowych i aptecznych półkach. Dowiedz się, jakie właściwości ma guarana i dlaczego warto sięgać po tą egzotyczną roślinę!
Charakterystyka guarany
Ojczyzną guarany jest Ameryka Łacińska. Roślina ta – zwana inaczej paulinią i gwaraną – swoją nazwę wzięła od jednego z plemienia zamieszkującego tereny Ameryki Południowej.
Guarana – czyli pnącze należące do rodziny mydleńcowatych – osiąga wysokość nawet do 10 m. Równie imponujących rozmiarów są jej liście, które mają długość do 40 cm. Składają się one z dwóch par listków, które są podłużnie ząbkowane. Gdy roślina ta kwitnie pojawiają się na niej małe, ale intensywnie pachnące białe kwiaty. Mają 4 płatki i 4 lub 5-działkowy kielich.
Tym, z czego słynie guarana, są jej nasiona. Znajdują się one w dużych, czerwonych lub pomarańczowych owocach, które rosną w kiściach. To właśnie na bazie owoców i nasion już wieki temu przyrządzano specyfiki, którym przypisywano szereg dobroczynnych właściwości – uważano, że mają one działanie pobudzające.
Jakie cenne substancje są ukryte w guaranie?
Guarana i jej owoce są doceniane zwłaszcza za obecność w nim trzech substancji:
- kofeiny,
- teobrominy,
- teofiliny.
Nasiona guarany w aż 6% składają się z kofeiny – natomiast zawartość tego składnika w kawie wynosi 2,8%. Substancja ta i jej pochodne (teobromina i teofiliny) zarówno rozszerzają naczynia krwionośne, jak i pobudzają układ nerwowy.
Guarana jest też nie bez powodu uważana za pokarm typu super food. Wynika to z faktu, że jest również skarbnicą minerałów, witamin, substancji aktywnych. Znajdują się w niej witaminy z grupy B, witamina C, a także cholina, katechina, hipoksantyna, saponiny, adenina, teobromina, teofilina.
Jak spożywanie guarany może wpłynąć na organizm?
Mimo że największym atutem tej rośliny jest wysoka zawartość kofeiny, która ma właściwości pobudzające, to jej spożywanie może przynieść wiele innych korzyści. Guarana:
- jest wsparciem w przypadku problemów z erekcją – właśnie dlatego już stare plemiona traktowały ją jako afrodyzjak,
- pomaga poradzić sobie z przemęczenie oraz zarówno dużym wysiłkiem fizycznym, jak i umysłowym,
- sprzyja poprawie koncentracji i pamięci,
- jest wsparciem dla tych, którzy chcą schudnąć – spożywanie preparatów na bazie guarany pomaga spalić zbędną tkankę tłuszczową.
Guarana pomaga także organizmowi poradzić sobie z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Ponadto mogą ją pić również ci, którzy nie powinni spożywać kawy.
Kofeina znajdująca się w guaranie jest dość wolno uwalniana do przewodu pokarmowego – dlatego spożywanie specyfików na bazie tej rośliny może na długo dodać energii. Oprócz tego jest ona zdecydowanie mniej szkodliwa dla organizmu niż filiżanka kawy – nie wypłukuje ona magnezu oraz nie jest przyczyną nerwowości.
W jakiej formie można spożywać guaranę?
Guarana jest dostępna najczęściej w formie suplementów diety. Trzeba je stosować w ilościach wskazanych przez producenta. Przekroczenie zalecanej dawki może grozić nadmiernym pobudzeniem i bezsennością.
Ponadto roślinę tą można kupić także w formie proszku. Taki proszek może być dodatkiem do codziennie spożywanych posiłków – owsianek, jogurtów, koktajli. Nie ma też przeciwwskazań, aby poddawać go obróbce termicznej.
Mimo tego, że guarana jest znacznie łagodniejsza od kawy, to nie wszyscy mogą ją stosować. Przeciwwskazaniem do jej spożycia są refluks żołądka, choroba wrzodowa, schorzenia dwunastnicy, osteoporoza, cukrzyca, a także okres ciąży i laktacji.
Ta roślina pochodząca z Ameryki Łacińskiej jest najczęściej składnikiem suplementów pobudzających, odchudzających oraz jest sprzedawana w formie proszku – dlatego może być zdrowym, ciekawym dodatkiem do codziennego menu. Stanowi alternatywę dla kawy, sprzyja lepszej koncentracji, dobremu samopoczuciu i może pomóc w przypadku problemów z potencją.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.