Grzyby mun. Skąd pochodzą i jakie mają właściwości?
Lubisz kuchnię azjatycką? A może interesujesz się tradycyjną medycyną chińską? Z pewnością zauważyłeś, że często wykorzystywanym składnikiem potraw i receptur są grzyby mun. Nic dziwnego. To wyjątkowy, azjatycki specjał, który jest ceniony tam za swoją konsystencję podobną do wodorostów, bogaty skład i wiele właściwości. Zastanawiasz się, czy na pewno warto po niego sięgnąć? Sprawdź!
Grzyby mun – co to jest?
Grzyby mun, łac. Auricularia auricula-judae, są znane także pod nazwami uszaki bzowe lub chińskie smardze. Pochodzą z Azji Wschodniej, jednak niewiele osób wie, że rosną także w polskich lasach. Mimo to nie zaleca się ich zbierania przez niedoświadczonych grzybiarzy – łatwo pomylić je z uszakami gęstowłosymi. Choć nie są one trujące, ich smak i konsystencja sprawiają, że są traktowane jako niejadalne.
Najczęściej grzyby mun występują na czarnym bzie, ale można je spotkać także na wierzbach, bukach i akacjach. Zazwyczaj ich pojawienie się oznacza, że drzewo jest martwe lub osłabione. Jednak same w sobie nie stanowią zagrożenia dla rośliny.
Najwięcej grzybów mun wyrasta w okresie wiosennym. Co ciekawe, zebrane okazy w tym czasie mają więcej wartości odżywczych niż te z jesiennego zbioru.
Grzyby mun – jak wyglądają i smakują?
Grzyby mun mają brunatny kolor i średnicę do 10 cm. Świeże przypominają małe uszka lub czapeczki. Z reguły nie mają trzonów, a jeśli występują, to są bardzo krótkie. Co ważne po wysuszeniu kurczą się pięciokrotnie i zmieniają kolor na szary. Jednak wystarczy je namoczyć, aby znów wyglądały, jak dawniej.
Grzyby mun nie są zbyt wyraziste w smaku, więc rzadko spożywa się je na surowo i samodzielnie. Za to mają chrupką i nieco galaretowatą konsystencję, która sprawia, że danie staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów. Do tego świetnie chłoną zapachy i smaki innych produktów, podkreślając ich walory. Dlatego tak wiele osób chętnie dodaje je do sosów, zup, a także gulaszów czy dań typu stir-frying.
Wartości odżywcze grzybów mun – co zawierają?
Grzyby w Polsce są często spożywane tylko ze względu na niezwykły smak. Jednak to nie wszystko, ponieważ stanowią one bogate źródło wielu składników odżywczych. Dobrym przykładem są właśnie grzyby mun. W 100 g tego produktu (suchej masy) znajduje się:
- 450 kcal,
- 66 g węglowodanów,
- 1,7 g tłuszczu,
- 12,5 g białka – w tym 8 aminokwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jak widać, włączenie grzybów mun do diety może przynieść wiele doznań smakowych, ale także wspaniale urozmaicić codzienny jadłospis. Dlatego dobrze jest włączyć je do swoich posiłków.
Właściwości grzybów mun – jakie mają?
Wyjątkowa konsystencja oraz wysoka wartość odżywcza grzybów mun to nie jedyne ich zalety. W ich składzie znajdują się także:
- przeciwutleniacze – ich obecność jest nieoceniona. Wspierają eliminowanie wolnych rodników, które odpowiadają za uszkodzenia DNA, białek i lipidów. Tym samym antyoksydanty pomagają zapobiec szybszemu starzeniu się organizmu i powstawaniu różnych chorób. Co ważne gotowanie grzybów nie zmniejsza poziomu przeciwutleniaczy, więc można je przyrządzać według swoich upodobań;
- białka wspomagające walkę z drobnoustrojami – wykazano, że dzięki nim grzyby mun mogą pomagać w procesach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Dzięki temu mogą wspierać działania ochronne przeciwko niektórym typom zakażeń;
- błonnik rozpuszczalny – pomaga wzbogacić florę bakteryjną w jelicie, a tym samym wspiera poprawę regularności i efektywności wypróżnień. W rezultacie wspomaga pracę całego układu trawiennego. Co więcej, odpowiednia podaż błonnika może pomóc także w profilaktyce chorób sercowo-wieńcowych.
Warto zaznaczyć, że w grzybach mun znajdują się także liczne witaminy, zwłaszcza z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak żelazo, potas i magnez. Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomagają w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia i samopoczucia.
Grzyby mun można wykorzystać nie tylko jako ciekawy dodatek do dań, ale także jako smaczne wsparcie pracy organizmu. Warto czasem urozmaicić swoją dietę o oryginalne dodatki!
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.
28,29 zł