Napar z malwy. Na co może pomóc?
Malwy to wyjątkowe kwiaty, które przyciągają uwagę pięknymi kolorowymi kielichami umieszczonymi na wysokich, strzelistych pędach. Występują w wielu różnych kolorach, więc można stworzyć z ich kwiatów wspaniałe kompozycje. Jednak szczególną uwagę przyciąga malwa czarna, która zawiera wiele cennych substancji aktywnych o wielu wyjątkowych właściwościach. Dowiedz się, na co mogą one pomóc.
Malwa czarna – co zawiera?
Spożywanie naparów z kwiatów malwy czarnej jest popularne od wielu lat. Ziele ma piękny, ciemnogranatowy kolor i łagodny, delikatnie słodki smak. Dodatkowo zawiera wiele cennych składników aktywnych, takich jak:
- związki śluzowe,
- fitoestrogeny flawonowe,
- antocyjany,
- cukry,
- kwasy uronowe,
- flawonoidy, w tym kwercetyna, kemferol i mirycetyna,
- garbniki,
- pektyny,
- fenolokwasy.
Bogaty skład sprawia, że suszone kwiaty malwy czarnej są chętnie i szeroko wykorzystywane nie tylko przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym i farmaceutycznym.
Malwa czarna – jakie ma właściwości?
Kwiaty malwy czarnej zalicza się do surowców leczniczych wyłącznie ze względu na związki śluzowe. Pomagają one:
- koić podrażnienia, nawilżać i poprawiać krążenie, a przez to odżywienie skóry,
- tworzyć na powierzchni śluzówki przełyku i żołądka warstwę ochronną przed drażniącym działaniem kwasów trawiennych,
- walczyć z suchością i uczuciem drapania w gardle, trudnościach z odkrztuszaniem i podrażnieniami górnych dróg oddechowych,
- osłaniać błony śluzowe jamy ustnej i gardła, dzięki czemu wspierają eliminowanie chrypki i nieprzyjemnego kaszlu.
Jednak to nie jedyne właściwości kwiatów malwy czarnej. Ponadto zawarte w zielu:
- flawonoidy i antocyjany wspomagają niwelowanie wolnych rodników przyspieszających starzenie się skóry. Dodatkowo pomagają przeciwdziałać stanom zapalnym i łagodzić podrażnienia oraz zaczerwienienie oczu spowodowane np. szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych. Wspomagają również prawidłowe krążenie w naczyniach krwionośnych wokół oczu i w mózgu, co przekłada się na jakość widzenia i pamięć;
- fitoestrogeny flawonowe wykazują właściwości podobne do żeńskich hormonów płciowych, czyli estrogenów. W zależności od problemu mogą pomóc wydłużyć lub skrócić krwawienie miesiączkowe oraz zredukować dolegliwości temu towarzyszące. Wspomagają również łagodzenie objawów przekwitania.
Warto pamiętać, że choć spożywanie naparów z suszonych kwiatów malwy czarnej nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych, nie mogą ich wszyscy spożywać. Przeciwwskazaniem do picia napoju są m.in. ciąża i laktacja. Nie ma badań, które dowodziłyby, że picie napojów z ziela jest bezpieczne dla kobiet i dzieci w tym czasie.
Dodatkowo zaleca się unikać popijania leków naparem z malwy czarnej. Istnieje ryzyko, że substancje zawarte w zielu mogą wejść w reakcję z nimi, przez co opóźnią lub zredukują wchłanianie się substancji leczniczych.
Malwa czarna – jak zbierać?
Suszone kwiaty malwy czarnej są dość drogie – za 100 g produktu trzeba zapłacić od 20 do 40 zł. Dlatego wiele osób pragnie samodzielnie je zbierać. Na susz najlepiej wybrać rośliny z dala od dróg i innych miejsc, gdzie mogłyby być narażone na kontakt ze szkodliwymi substancjami, np. metalami ciężkimi.
Zbiór najkorzystniej przeprowadzić w lipcu lub sierpniu, kiedy kwiaty są świeżo rozwinięte. Jednak warto pamiętać, że są one bardzo delikatne, a przy tym farbują, gdy się je dotknie. Dlatego należy zbierać je w rękawiczkach. Po zbiorach trzeba też dokładnie wysuszyć wszystkie płatki, ponieważ bardzo szybko pleśnieją.
Napar z malwy czarnej – jak przygotowywać?
Najczęściej z suszonych kwiatów malwy czarnej przygotowuje się napary do picia. W tym celu należy zalać jedną łyżkę ziela jedną szklanką gorącej wody i pozostawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagotować napar na 3 minuty i ponownie pozostawić na 15 minut. Na koniec przecedzić.
Tak przygotowany napój można pić do trzech razy dziennie, a także używać do płukania jamy ustnej i gardła czy przecierania twarzy lub oczu.
Urocze kwiaty malwy czarnej to nie tylko wspaniała ozdoba, ale także ciekawe ziele pełne prozdrowotnych substancji. Dlatego warto się nim zainteresować!
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.