Kozieradka. Czym jest i jak działa?
Kozieradka to roślina przez niektórych wykorzystywana jako przyprawa, a przez innych jako remedium wypadające włosy. Spektrum jej zastosowania jest jednak o wiele szersze. Roślina ta może pomóc w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych i jest wsparciem profilaktyki groźnych chorób. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po kozieradkę, a także jakie korzyści są związane z jej stosowaniem.
Kozieradka – charakterystyka
Kozieradka pospolita (łac. Trigonella foenum-graecum) to roślina, o której dobroczynnych właściwościach wiedziano już tysiące lat temu. Była ona wykorzystywana w medycynie chińskiej oraz ajurwedyjskiej.
Rośnie ona w basenie Morza Śródziemnego, a także w Pakistanie, w Chinach, Indiach oraz w Europie Środkowej. W Polsce porasta tereny zdziczałe, ale można ją uprawiać także we własnym ogrodzie.
Kozieradka pospolita ma ok. 60 cm wysokości. Kwiaty pojawiają się na niej w okresie od lipca do czerwca, natomiast na jej owoce trzeba poczekać do września. Roślinna ta rodzi strąki o długości do 10 cm, w których znajdują się żółto-kremowe nasiona.
Zarówno suszone nasiona, jak i liście kozieradki zawierają wiele cennych substancji, ale są też doceniane ze względu na walory smakowe. Są lekko ostre, delikatnie goryczkowate i nieco przypominają w smaku lubczyk - wykorzystuje się je jako przyprawę w kuchni orientalnej.
Jakie cenne substancje znajdują się w kozieradce?
W 100 g kozieradki znajduje się 323 kcal. Dostarcza ona wielu węglowodanów, ale jest również bogatym źródłem błonnika i białka. W roślinie tej znajdują się m.in..:
- substancje śluzowe, które wyróżniają się dużą zawartością z galaktomannanów – ograniczają one wzrost poziomu glukozy po spożytym posiłku,
- polifenole, które regulują poziom glukozy we krwi,
- hydroksyizoleucyny pobudzające produkcję insuliny,
- saponiny steroidowe, które wspierają metabolizm,
- niacyna, która działa przeciwmiażdżycowo.
Oprócz tego w kozieradce znajdują się flawonoidy, alkaloidy, polisacharydy. Natomiast za jej walory smakowe odpowiadają intensywne olejki eteryczne. Jest ona też bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu pierwiastków, a w tym potasu, fosforu i magnezu.
Zastosowanie i działanie kozieradki
Wpływ kozieradki na organizm Kozieradka może pomóc w walce z wieloma uporczywymi schorzeniami – jej stosowanie:
- jest wsparciem podczas dolegliwości ze strony układu pokarmowego – pomaga w przypadku wzdęć, gdyż wspomaga produkcję soków żołądkowych. Sprzyja też szybszemu uporaniu się z zaparciami, gdyż znajduje się w niej sporo błonnika,
- pomaga utrzymać i regulować poziom glukozy we krowi,
- stanowi wsparcie dla wątroby, gdyż pomaga chronić ja przed toksynami,
- sprzyja zmniejszeniu poziom cholesterolu w krwi,
- wspomaga laktację,
- pomaga łagodzić stany zapalne i jest wsparciem w czasie infekcji,
- wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek,
- dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga zredukować oraz utrzymać pożądaną masę ciała,
- przyczynia się do ograniczenia nieprzyjemnych dolegliwości związanych z menopauzą i andropauzą.
Kozieradka a uroda
Roślina ta jest wykorzystywana do walki z wypadającymi włosami. Stosowanie kosmetyków na jej bazie pomaga wzmocnić cebulki włosowe. Na rynku dostępne są szampony, odżywki oraz olejki z kozieradką w składzie. Ponadto olejek z kozieradki można stosować bezpośrednio na skórę – pomoże on uporać się z niedoskonałościami cery oraz z trądzikiem.
Pod jaką postacią można spotkać kozieradkę?
Kozieradka jest wykorzystywana do produkcji:
- szamponów, odżywek, wcierek, które poprawiają kondycję włosów,
- suplementów diety pomagających utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi,
- specyfików, które wspomagają funkcje wydzielnicze układu pokarmowego.
Ponadto sproszkowane nasiona kozieradki można dodawać do potraw – w celu zwiększenia wartości odżywczych posiłków. Natomiast z całych nasion można przygotowywać napary. Roślina ta jest traktowana także jako przyprawa i często jest składnikiem mieszanki curry.
Stosowanie kozieradki może przysłużyć się zarówno zdrowiu, jak i urodzie. Specyfiki i suplementy wyprodukowane na jej bazie są łatwo dostępne, dlatego warto przemyśleć ich stosowanie i włączenie do diety.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.