x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0zł dla wybranych produktów marek Panawit, Biotic Biome, Nature Pharm 🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2022-06-14
Porady

Kozieradka. Czym jest i jak działa?

Kozieradka to roślina przez niektórych wykorzystywana jako przyprawa, a przez innych jako remedium wypadające włosy. Spektrum jej zastosowania jest jednak o wiele szersze. Roślina ta może pomóc w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych i jest wsparciem profilaktyki groźnych chorób. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po kozieradkę, a także jakie korzyści są związane z jej stosowaniem.

 Jakie cenne substancje znajdują się w kozieradce?
Spis treści

Kozieradka – charakterystyka

Kozieradka pospolita (łac. Trigonella foenum-graecum) to roślina, o której dobroczynnych właściwościach wiedziano już tysiące lat temu. Była ona wykorzystywana w medycynie chińskiej oraz ajurwedyjskiej.


Rośnie ona w basenie Morza Śródziemnego, a także w Pakistanie, w Chinach, Indiach oraz w Europie Środkowej. W Polsce porasta tereny zdziczałe, ale można ją uprawiać także we własnym ogrodzie.


Kozieradka pospolita ma ok. 60 cm wysokości. Kwiaty pojawiają się na niej w okresie od lipca do czerwca, natomiast na jej owoce trzeba poczekać do września. Roślinna ta rodzi strąki o długości do 10 cm, w których znajdują się żółto-kremowe nasiona.


Zarówno suszone nasiona, jak i liście kozieradki zawierają wiele cennych substancji, ale są też doceniane ze względu na walory smakowe. Są lekko ostre, delikatnie goryczkowate i nieco przypominają w smaku lubczyk - wykorzystuje się je jako przyprawę w kuchni orientalnej.

Jakie cenne substancje znajdują się w kozieradce?

W 100 g kozieradki znajduje się 323 kcal. Dostarcza ona wielu węglowodanów, ale jest również bogatym źródłem błonnika i białka. W roślinie tej znajdują się m.in..:

  • substancje śluzowe, które wyróżniają się dużą zawartością z galaktomannanów – ograniczają one wzrost poziomu glukozy po spożytym posiłku,
  • polifenole, które regulują poziom glukozy we krwi,
  • hydroksyizoleucyny pobudzające produkcję insuliny,
  • saponiny steroidowe, które wspierają metabolizm,
  • niacyna, która działa przeciwmiażdżycowo.

Oprócz tego w kozieradce znajdują się flawonoidy, alkaloidy, polisacharydy. Natomiast za jej walory smakowe odpowiadają intensywne olejki eteryczne. Jest ona też bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu pierwiastków, a w tym potasu, fosforu i magnezu.

Zastosowanie i działanie kozieradki

Wpływ kozieradki na organizm Kozieradka może pomóc w walce z wieloma uporczywymi schorzeniami – jej stosowanie:

  • jest wsparciem podczas dolegliwości ze strony układu pokarmowego – pomaga w przypadku wzdęć, gdyż wspomaga produkcję soków żołądkowych. Sprzyja też szybszemu uporaniu się z zaparciami, gdyż znajduje się w niej sporo błonnika,
  • pomaga utrzymać i regulować poziom glukozy we krowi,
  • stanowi wsparcie dla wątroby, gdyż pomaga chronić ja przed toksynami,
  • sprzyja zmniejszeniu poziom cholesterolu w krwi,
  • wspomaga laktację,
  • pomaga łagodzić stany zapalne i jest wsparciem w czasie infekcji,
  • wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek,
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga zredukować oraz utrzymać pożądaną masę ciała,
  • przyczynia się do ograniczenia nieprzyjemnych dolegliwości związanych z menopauzą i andropauzą.

Kozieradka a uroda

Roślina ta jest wykorzystywana do walki z wypadającymi włosami. Stosowanie kosmetyków na jej bazie pomaga wzmocnić cebulki włosowe. Na rynku dostępne są szampony, odżywki oraz olejki z kozieradką w składzie. Ponadto olejek z kozieradki można stosować bezpośrednio na skórę – pomoże on uporać się z niedoskonałościami cery oraz z trądzikiem.

Pod jaką postacią można spotkać kozieradkę?

Kozieradka jest wykorzystywana do produkcji:

  • szamponów, odżywek, wcierek, które poprawiają kondycję włosów,
  • suplementów diety pomagających utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi,
  • specyfików, które wspomagają funkcje wydzielnicze układu pokarmowego.

Ponadto sproszkowane nasiona kozieradki można dodawać do potraw – w celu zwiększenia wartości odżywczych posiłków. Natomiast z całych nasion można przygotowywać napary. Roślina ta jest traktowana także jako przyprawa i często jest składnikiem mieszanki curry.


Stosowanie kozieradki może przysłużyć się zarówno zdrowiu, jak i urodzie. Specyfiki i suplementy wyprodukowane na jej bazie są łatwo dostępne, dlatego warto przemyśleć ich stosowanie i włączenie do diety.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Owoc granatu to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego jego właściwości były wykorzystywane już w starożytności. Dobroczynny...
CZYTAJ
Herbata to jeden z najpopularniejszych ciepłych napojów, który serwuje się na świecie. Nic dziwnego, że...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia