x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0zł dla wybranych produktów marek Panawit, Biotic Biome, Nature Pharm 🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2022-02-24
Porady

Graviola: czym jest? Krótka charakterystyka

Graviola, podobnie jak wiele innych roślin, wspiera organizm człowieka na wielu płaszczyznach. Ceniona za swoje właściwości, od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Dowiedz się więcej na jej temat i sprawdź, czy warto ją stosować.

Graviola (Annona muricata L.) znana jest również jako flaszowiec miękkociernisty. To roślina, która pochodzi z krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Właśnie tam stosowana jest na szeroką skalę – jako wsparcie konwencjonalnym metod leczenia.

 Poznaj właściwości gravioli.
Spis treści

Graviola – krótka charakterystyka

Graviola to drzewo rosnące przede wszystkim w Brazylii, ale występuje także w Kolumbii, na Kubie czy Puerto Rico. Osiąga wysokość nawet do 7 metrów. Cechą charakterystyczną są duże sercowate liście, ale to w owocach drzemie prozdrowotny potencjał.


Owoce pokryte są niejadalną skórką – ciemnozieloną, gdy jest niedojrzała. W miarę dojrzewania zmienia ona barwę na żółtozieloną. Znajdują się na niej lekko zakrzywione kolce – miękkie i elastyczne.


Na terenie Ameryki Południowej owoce gravioli są powszechnie dostępne, dlatego ich cena nie jest wygórowana.

Wartości odżywcze owoców gravioli

Owoce gravioli to prawdziwa bomba składników odżywczych. Chociaż ich miąższ składa się w 90% z wody, są m.in. źródłem:

  • witaminy C,
  • witamin z grupy B,
  • magnezu, 
  • fosforu, 
  • potasu,
  • wapnia,
  • cynku,
  • żelaza,
  • sodu.

W suchej masie znajdują się przede wszystkim węglowodany, białka oraz tłuszcze. Występuje też cenny błonnik pokarmowy.


Olej pozyskiwany ze świeżych owoców zawiera ponadto: seskwiterpeny, związki fenolowe, kwercetynę, karotenoidy.

Poznaj właściwości gravioli

Cenne właściwości gravioli znane są od tysiącleci i do tej pory wykorzystywane w ramach medycyny naturalnej na terenie krajów Ameryki Łacińskiej. Powszechnie uważa się, że aktywne składniki zawarte w owocach pomagają przeciwdziałać pasożytom, wspomagają przy biegunkach, wspierają regulowanie ciśnienia krwi itp.

Wspomaga pracę układu nerwowego

Owoce gravioli wspierają funkcjonowanie układu nerwowego m.in. poprzez pomoc w redukowaniu uczucia znużenia i zmęczenia, pomoc w działaniu uspokajającym.

Wsparcie układu pokarmowego

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że owoce gravioli wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto aktywne składniki pomagają zapobiegać oraz łagodzić niestrawność.

Wspomaga eliminację wolnych rodników

Owoce gravioli stanowią bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy. Z tego powodu pomaga zmniejszyć szkodliwą aktywność wolnych rodników, co przekłada się na pomoc w opóźnianiu procesów starzenia.

Graviola – czy pomaga walczyć z nowotworami?

Zgodnie z aktualną wiedzą medyczną, żaden produkt nie wpływa bezpośrednio na zahamowanie procesu nowotworowego. Jednak wykonane testy laboratoryjne wykazały, że zawarte w owocach gravioli składniki aktywne (np. acetogeniny) mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego, raka płuc, raka piersi czy raka prostaty. Trzeba przy tym podkreślić, że testy prowadzone przez naukowców nie odnoszą się do ludzi, dlatego trudno jednoznacznie ocenić skuteczność.

Pamiętaj! Dopóki badania w kierunku antynowotworowych właściwości gravioli nie zostaną przeprowadzone na ludziach, owoców nie można traktować jako skutecznej metody leczenia. Roślina może być traktowana wyłącznie jako suplement diety, który stanowi uzupełnienie zdrowego stylu życia.

Graviola – skąd ją pozyskać?

Jako że graviola nie jest rośliną uprawianą w Polsce, świeże owoce nie są dostępne. Aby skorzystać z jej cennych właściwości, trzeba sięgnąć po preparaty. Największą popularnością cieszą się soki z owoców gravioli, które można nabyć w aptece.

Pamiętaj! Sok z owoców gravioli jest traktowany jako suplement diety, dlatego należy trzymać się zaleceń producenta w odniesieniu do jego stosowania.

Jak stosować sok z gravioli?

Sok z gravioli należy stosować zgodnie z rekomendacjami producenta. Jest to niezwykle istotne, ponieważ niektóre substancje w nim zawarte – jeśli zostaną przyjęte w nadmiarze – mogą być toksyczne.

Zaleca się przyjmowanie nie więcej niż 25 ml preparatu dwa razy dziennie – najlepiej na ok. 30 minut przed posiłkiem. Warto jednak zapoznać się ze szczegółowymi informacjami zawartymi na ulotce lub – w razie wątpliwości – skonsultować się z lekarzem.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Karczoch zwyczajny to coraz bardziej popularne w naszym kraju smaczne i niskokaloryczne warzywo, będące wspaniałym...
CZYTAJ
Morwa biała cieszy się coraz większym zainteresowaniem, co ma związek z jej cennymi właściwościami. Obecna...
CZYTAJ
Ashwagandha to zielony krzew, który rośnie głównie w Indiach i na Bliskim Wschodzie. Od setek...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia