x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0 zł z wybranymi produktami 💊🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2024-08-29
Suplementacja

Dlaczego łączymy magnez z witaminą B6?

Magnez i witamina B6 to dwa niezbędne składniki odżywcze, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych i fizjologicznych w organizmie. Ich połączenie jest często rekomendowane w leczeniu niedoboru magnezu, ponieważ wzajemnie się uzupełniają i potęgują swoje korzystne działanie. Dlaczego magnez łączy się z witaminą B6? Witamina B6 zwiększa biodostępność magnezu, co oznacza, że organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje ten składnik mineralny. Ponadto, obie substancje razem mogą skuteczniej wspierać układ nerwowy, sercowo-naczyniowy oraz mięśniowy.

 Dlaczego łączymy magnez z witaminą B6?
Spis treści

Po co organizmowi magnez - na co pomaga?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród kluczowych funkcji magnezu znajdują się:

  • Regulacja funkcji mięśni: Magnez odgrywa istotną rolę w skurczu i rozkurczu mięśni, w tym mięśnia sercowego. Pomaga w zapobieganiu bolesnym skurczom.
  • Wsparcie układu nerwowego: Magnez wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pomaga w redukcji stresu i poprawia jakość snu.
  • Synteza białek: Magnez jest niezbędny do syntezy białek, które są kluczowe dla wzrostu, regeneracji i utrzymania tkanek.
  • Produkcja energii: Magnez bierze udział w przemianach energetycznych w komórkach, wspierając produkcję ATP - podstawowego źródła energii w organizmie.
  • Zdrowie kości: Magnez wraz z wapniem i witaminą D jest kluczowy dla utrzymania zdrowych i mocnych kości.
  • Regulacja poziomu glukozy we krwi: Magnez wpływa na metabolizm glukozy i może pomagać w utrzymaniu jej stabilnego poziomu we krwi [1,2].

Biorąc pod uwagę powyższe zadania, warto wiedzieć, że niedobór magnezu może negatywnie wpływać na funkcjonowanie całego organizmu. Składnik ten powinien więc się znaleźć w prawidłowo zbilansowanej diecie. Magnez w diecie można uzupełniać suplementami diety, zaś w przypadku niedoboru magnezu można zastosować produkt w postaci leku.

Niedobory magnezu - objawy

Niedobór magnezu może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, dlatego nie należy do niego dopuszczać. Jak można rozpoznać niedobór magnezu w organizmie? Główne objawy to:

  • Skurcze i bóle mięśni: Częste skurcze mięśni mogą być sygnałem niedoboru magnezu.
  • Zmęczenie i osłabienie: Przewlekłe zmęczenie, brak energii i osłabienie mogą wynikać z niedoboru magnezu [1,2].
  • Bóle głowy i migreny: Niedobór magnezu jest często powiązany z migrenowymi bólami głowy [3].
  • Problemy z koncentracją: Trudności w koncentracji, rozdrażnienie i zmiany nastroju mogą być objawami niedoboru.
  • Zaburzenia rytmu serca: Magnez jest kluczowy dla prawidłowej pracy serca, a jego niedobór może prowadzić do arytmii i innych problemów kardiologicznych [1,2].

Jeśli więc odczuwasz nerwowość, drażliwość, wahania nastroju, łagodny lęk, niepokój, przejściowe uczucie zmęczenia, ospałość, zaburzenia snu w niewielkim nasileniu, kurcze przewodu pokarmowego, kołatanie serca (bez zaburzeń serca), skurcze mięśni, mrowienie lub drganie powiek, może być to sygnał, że Twojemu organizmowi brakuje magnezu.

W czym jest magnez - źródła pokarmowe

Magnez w jedzeniu występuje w wielu produktach spożywczych. Produkty bogate w magnez to przede wszystkim:

  • Zielone warzywa liściaste: Szpinak, jarmuż i inne zielone warzywa są bogate w magnez [1].
  • Orzechy i nasiona: Migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, mak, sezam, pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona lnu [5].
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe: Kasza gryczana, brązowy ryż i pełnoziarniste pieczywo zawierają magnez.
  • Rośliny strączkowe: Fasola, soczewica, groch i soja są bogate w magnez.
  • Banany: Te popularne owoce są dobrym źródłem magnezu.
  • Czekolada: Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao jest nie tylko smaczna, ale także bogata w magnez [1,5].

W przypadku konieczności uzupełnienia źródeł pokarmowych magnezu, warto sięgnąć po suplementy diety. Natomiast w przypadku niedoboru magnezu konieczne jest stosowanie produktów leczniczych.

Witamina B6 - działanie

Witamina B6, znana również jako pirydoksyna, to jedna z najważniejszych witamin z grupy B. Odgrywa ona kluczową rolę w wielu procesach zachodzących wewnątrz organizmu. Witamina B6 uczestniczy w metabolizmie aminokwasów, które są budulcem białek. Jest także niezbędna do syntezy neuroprzekaźników, takich jak noradrenalina i dopamina, które regulują nastrój i funkcje poznawcze. Uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek odpowiedzialnych za transport tlenu we krwi oraz metabolizmie tłuszczów. Kolejnym zadaniem pirydoksyny jest regulacja poziomu aminokwasu siarkowego - homocysteiny. Wysoki poziom homocysteiny we krwi jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a witamina B6 pomaga w jej metabolizmie, obniżając to ryzyko [1].

Magnez + witamina B6 - połączenie

Połączenie magnezu i witaminy B6 jest często zalecane ze względu na synergistyczne działanie tych składników. Witamina B6 zwiększa absorpcję magnezu w jelitach, co pozwala na lepsze wykorzystanie tego minerału przez organizm. W związku z tym połączenie magnezu z witaminą B6 uznawane jest za preferowane Przez to obie substancje razem mogą skuteczniej wspierać układ nerwowy czy pomagając w redukcji stresu.


Magnez z witaminą B6 jest szczególnie polecany osobom narażonym na stres, aktywnym fizycznie oraz tym, którzy mają problemy z nerwowością, zmęczeniem i skurczami mięśni, które mogą być objawami niedoboru magnezu. Przyjmowanie magnezu z witaminą B6 może również wspierać zdrowie serca i układu krążenia, a także pomagać w regulacji poziomu glukozy we krwi [2, 4].

Ile magnezu dziennie, czyli dzienna dawka magnezu

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez uzależnione jest od wieku, płci i stanu zdrowia. Zdaniem specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne spożycie (RDA) wynosi 420 mg dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet [1].

Kiedy brać magnez?

Spożywając regularnie produkty bogate w magnez, można zadbać o jego prawidłową podaż wraz z dietą. Codzienne żywienie można także uzupełnić o preparaty z magnezem i witaminą B6 lub w przypadku niedoborów magnezu - produkty lecznicze z magnezem i witaminą B6.


Przyjmowanie magnezu może być szczególnie korzystne w określonych sytuacjach:

  • Stres i przemęczenie: W okresach wzmożonego stresu lub intensywnej pracy fizycznej i umysłowej.
  • Skurcze mięśni: Regularne skurcze mięśni mogą być wskazaniem do przyjmowania produktów magnezu z witaminą B6.
  • Intensywna aktywność fizyczna: Sportowcy i osoby regularnie ćwiczące mogą potrzebować większych ilości magnezu.
  • Ciąża i karmienie piersią: W tych okresach zapotrzebowanie na magnez wzrasta [6].

Jaki magnez wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele form magnezu, które różnią się biodostępnością i skutecznością. Najlepszy magnez powinien być dostosowany do aktualnych potrzeb organizmu.


Najczęściej spotykaną formą magnezu w preparatach są sole organiczne i nieorganiczne, które różnią się pod względem rozpuszczalności w wodzie i przyswajalności. Wśród soli organicznych (w takiej formie występuje też magnez w pożywieniu) najlepszą przyswajalność wykazuje cytrynian magnezu, mleczan oraz asparaginian [2, 4, 6]. Niektóre badania pokazują również, że węglany, tlenki i wodorotlenki słabo rozpuszczają się w wodzie i w związku z tym ich wchłanianie jest utrudnione [4].


Najbardziej cenione preparaty z magnezem zawierają cytrynian lub mleczan magnezu. Dodatkowym atutem jest wzbogacenie o witaminę B6, która poprawia przyswajalność magnezu [3, 6]. Wybór odpowiedniego preparatu magnezu zależy od indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu. Dobrze jest skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, aby dobrać odpowiednią formę i dawkę magnezu. Podstawę powinna zawsze stanowić zdrowa dieta, a w przypadku niedoborów magnezu można rozważyć produkty dostępne w aptekach.

Źródła:

  1. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf [dostęp 01.07.2024]
  2. Szymczyk H.: Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Farm. Współ., 2016, 9, 217-223
  3. Zawadzka M., Pilarska E., Preparaty magnezu w leczeniu migreny – przegląd wybranego piśmiennictwa, Neurologia Dziecięca, Vol. 21/2012, nr 43, s. 35-39
  4. Wnęk D., Magnez: rola, objawy niedoboru oraz bogate źródła pokarmowe, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/73839,magnez [dostęp 18.07.2024]
  5. NCEŻ, Malinowska J., Magnez – czy trzeba go suplementować?, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/fakty-i-mity/magnez-czy-trzeba-go-suplementowac/ [dostęp 19.07.2024]
  6. Jędrzejek M, Mastalerz-Migas A, et al. Stosowanie preparatów magnezu w praktyce lekarza rodzinnego. Lekarz POZ. 2021;7(2).
Zdjęcie autora
Autor
mgr dietetyki Magdalena Rajska

Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Edukatorka żywieniowa i copywriterka z wieloletnim doświadczeniem. Uważa, że świadomość na temat jedzenia jest bardzo istotna - zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Każdego dnia stara się pokazywać, że można jeść smacznie, a zarazem zdrowo. Prywatnie miłośniczka fotografii, książek i czasu spędzonego na łonie natury.

Podobne wpisy
Nerwowość, zmęczenie, skurcze mięśni… Brzmi znajomo, prawda? To wszystko może wynikać z niedoboru magnezu w...
CZYTAJ
Przed wszelkimi egzaminami, takimi jak matura czy egzaminy w ramach sesji na studiach, stres ogarnia...
CZYTAJ
Magnez jest czwartym najobficiej występującym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Ze względu na udział w...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia