Nietolerancja laktozy
W odróżnieniu od alergii pokarmowej, nietolerancja pewnych składników w pożywieniu nie jest powodem do ich całkowitej eliminacji z diety. Spożywanie nietolerowanego składnika skutkuje nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Tak jest w przypadku nietolerancji laktozy.
Na czym polega nietolerancja laktozy?
Laktoza jest dwucukrem, składającym się z glukozy i galaktozy. Żeby laktoza była prawidłowo strawiona i dalej wchłonięta do krwiobiegu, niezbędny jest enzym laktaza. Właśnie ten enzym jest odpowiedzialny za rozkład laktozy do dwóch cukrów prostych. Większy odsetek, stanowią pacjenci u których enzym laktaza nie jest wytwarzany w prawidłowych ilościach – jest go zbyt mało. Wówczas przyjęty do organizmu cukier mleczny, nie ulega prawidłowemu rozkładowi. Niestrawiony przechodzi do jelita grubego i tam ulega fermentacji oraz jest pożywką dla bakterii jelitowych. Taki proces jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości, którymi są wzdęcia, bóle brzucha, kolki oraz biegunki, a ich nasilenie jest zależne od ilości spożytego dwucukru. Całkowity niedobór laktazy występuje rzadko. Jednak jeśli pacjent ma stwierdzony genetyczny niedobór enzymu, wówczas podanie nawet najmniejszych ilości przetworów mlecznych może być groźne w skutkach dla organizmu. Zatem pacjenci z niedoborem laktazy uwarunkowanym genetycznie, muszą całkowicie wyeliminować mleko i jego przetwory z diety.
Dieta przy nietolerancji laktozy
Przy nietolerancji laktozy dobrym pomysłem – oprócz stosowania suplementów diety ułatwiających trawienie tego składnika pokarmowego – jest poszukiwanie zamienników produktów z grupy nabiałowej. Z jednej strony warto spożywać takie pokarmy dla zaspokojenia ochoty na mleko i jego przetwory, a z drugiej po to, by dostarczyć organizmowi wapnia, niezbędnego choćby do utrzymania prawidłowego poziomu mineralizacji kości i zębów.
Obecnie na rynku dostępny jest szereg różnych mlek roślinnych oraz ich przetworów. Pacjenci mają do dyspozycji mleko migdałowe, ryżowe, sojowe czy kokosowe, a także produkty przygotowane na ich bazie – jogurty sojowe, mleczko kokosowe (będące dobrym zamiennikiem śmietany), bezmleczne sosy typu beszamel, roślinne margaryny i inne. Są to jednak przede wszystkim te elementy diety, które zaspokajają apetyt na nabiał. A co z wapniem? Aby na diecie bezmlecznej uzupełniać jego poziom, warto jak najczęściej sięgać po ryby, zielone warzywa, rośliny strączkowe i orzechy, będące jego doskonałym źródłem.
Rozwiązanie z apteki dla osób z nietolerancją laktozy
Osobom, które wytwarzają zbyt mało enzymu mlecznego, zaleca się jego suplementowanie, co zmniejsza odczucie dolegliwości z tym związane. Ponadto dobrą metodą jest również regularne spożywanie małych ilości mleka i przetworów mlecznych. Takie podstępowanie „zmusza” organizm do wytwarzania niezbędnego do trawienia białka. Pomocą dla osób z nietolerancją laktozy może być enzym laktazy, który należy przyjmować przed zjedzeniem mlecznego posiłku https://www.apteka-melissa.pl/produkt/lactocontrol-30-tabl,5471.html.
mgr farm. Ewa Sosińska
Powiązane kategorie produktowe
30,80 zł