Jak dbać o wątrobę? Dieta, ruch i inne sposoby
Wątroba to prawdziwa fabryka - czy raczej laboratorium - które dba o zaopatrzenie w składniki odżywcze i oczyszczanie naszego ciała z toksyn, a dodatkowo jest jednym z elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednocześnie jest to narząd wrażliwy i podatny na uszkodzenia przez czynniki, których często wcale nie bierzemy pod uwagę, a także na choroby - marskość wątroby, zapalenia i wiele innych. Dowiedz się, jak dbać o wątrobę - co jej szkodzi, a co działa na nią korzystnie.
Jak wpłynąć na prawidłową pracę wątroby i w jaki sposób postępować na co dzień, by zachować jej funkcje na długi czas, uniknąć marskości wątroby, jej uszkodzeń i zapaleń? Odpowiedzi na te i inne pytania związane z tym, jak dbać o pracę i regenerację wątroby w sposób efektywny i zrównoważony znajdziecie poniżej. Zapraszamy do lektury!
Co jest dobre dla wątroby?
Aby odpowiedzieć na pytanie jak dbać o wątrobę, na początek należy wymienić czynniki, które korzystnie wpływają na jej dobrą kondycję i optymalne funkcjonowanie - nadmienić przy tym trzeba, że działania te mają pozytywny wpływ nie tylko na ten narząd, ale i nasz cały organizm. W prewencji chorób wątroby niezwykle duże znaczenie ma modyfikacja stylu życia, polegająca przede wszystkim na zmianie na-wyków żywieniowych oraz zwiększeniu aktywności fizycznej [1]. Co zrobić, aby poprawić pracę wątroby?
Dieta na wątrobę - co powinna uwzględniać, jeśli chcemy poprawić funkcjonowanie wątroby?
W przypadku osób z nadwagą i otyłością konieczna jest stopniowa redukcja masy ciała. Wykazano, że utrata przynajmniej 5% wyjściowej masy ciała u tych osób powoduje zmniejszenie stłuszczenia wątroby [1]. Należy zatem tak zmodyfikować swoją dietę, aby zmniejszyć jej energetyczność, a co za tym idzie - osiągnąć zdrową redukcję masy ciała około 0,5 kilograma tygodniowo. Istotne również, aby dieta nie była zbyt nisko energetyczna, powodując szybką utratę masy ciała, gdyż to spowodować może progresję zmian w wątrobie. Do tej pory najlepiej przebadaną dietą w kontekście prewencji dolegliwości i chorób wątroby jest dieta śródziemnomorska [1]. Jej podstawą są przede wszystkim warzywa liściaste, rośliny strączkowe oraz świeże zioła. W klasycznej diecie śródziemnomorskiej znajduje się również sporo produktów pełnoziarnistych, w umiarkowanych ilościach ryby i orzechy, jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także mleko i produkty mleczne. Szczególne miejsce zajmuje spożywana regularnie oliwa z oliwek. Ważne jest także ograniczone spożywanie mięsa. Desery to przede wszyst-kim owoce - nigdzie nie pojawia się dodawany cukier spożywczy [2]. Co ciekawe, dodatkowo w kwestii napojów, zalecana jest kawa - warto pić 2-3 filiżanki dziennie [3].
Taki dobór produktów - wysokie spożycie pokarmów roślinnych, niewielkie tłuszczów zwierzęcych, przekłada się na optymalny udział w diecie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, wskazanych w kontekście prewencji chorób wątroby [2]. Warto też podkreślić, że dla zdrowia wątroby nie są wskazane diety oczyszczające czy tzw. detoks, siejące spustoszenie w ludzkim organizmie. Tego rodzaju diety eliminacyjne i „prozdrowotne” głodówki mogą wyrządzić więcej szkody niż przynieść pożytku. Głównie dlatego, że stwarzają ryzyko niedoborów składników odżywczych takich jak sole mineralne i witaminy, co z kolei czasem doprowadza do zaburzeń wodnoelektrolitowych i nieprawidłowości w funkcjonowaniu wątroby [4]. Pamiętajmy, że najbardziej optymalnym stanem jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
Aktywność fizyczna a praca i choroby wątroby
Aktywność fizyczna powinna stanowić nieodłączny element towarzyszący zmianom nawyków żywienio-wych, ponieważ korzystnie wpływa praktycznie na wszystkie przemiany metaboliczne zachodzące w wą-trobie, zmniejsza stłuszczenie samej wątroby oraz pozostałych narządów wewnętrznych, zmniejsza opor-ność tkanek na insulinę, poprawia trawienie tłuszczów. Ważna jest zarówno planowana, jak i spontaniczna aktywność fizyczna [1].
Czego nie lubi wątroba i czym grozi stłuszczenie wątroby?
Czynniki szkodzące wątrobie są zróżnicowane, a wśród nich są i takie, których wcale o to nie podejrzewamy. Niekorzystny wpływ na wątrobę ma spożywanie alkoholu, ponieważ jest on z punktu widzenia wątroby trucizną, którą należy usunąć z organizmu. Nadużywanie napojów z procentami stanowi dla tego narządu duże obciążenie i może doprowadzić do uszkodzeń, w wyniku których często obserwuje się marskość wątroby [5]. Dodatkowo zagrożeniem jest niekontrolowane (to jest bez opieki lekarskiej) zażywanie leków, mogące skutkować taką dolegliwością, jak polekowe uszkodzenie wątroby.
W kontekście chorób wątroby szczególnie niekorzystna jest nadmierna konsumpcja cukrów prostych, zwłaszcza fruktozy. Wykazano, że wysokie spożycie fruktozy lub glukozy, pochodzącej ze słodkich napojów lub produktów o wysokim stopniu przetworzenia (np. słodycze, pieczywo cukiernicze, dania typu instant), wiąże się ze wzrostem ryzyka zapadalności na choroby wątroby, w tym NAFLD – nielkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (co często wykazują kontrolne badania - tak zwane próby wątrobowe). Równie niekorzystne jest nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się między innymi w tłustym mięsie i wędlinach, maśle, smalcu, oleju palmowym i kokoso-wym, ale również w pełnotłustym nabiale, słonych przekąskach czy daniach fast-food [1,2]. Warto zatem znaleźć dla tych produktów zdrowe zamienniki.
Wątroba odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Aby móc w pełni wykorzystywać energię i cieszyć się zdrowiem, odśwież swoją wiedzę na temat problemów z wątrobą. Dowiedz się więcej na stronie: https://www.apteka-melissa.pl/essentiale-jak-dbac-o-watrobe
Bibliografia:
1. Hartleb M., Wunsch E., Milkiewicz P., Drzewoski J., Olszanecka‑Glinianowicz M., Mach T., Gut-kowski K., Raszeja‑Wyszomirska J., Jabłkowski M., Cichoż‑Lach H., Stachowska E., Socha P., Okopień B., Krawczyk M., Kajor M., Drobnik J., Lewiński A., Wójcicki M., Januszewicz A., Strojek K.: Postępowanie z chorymi na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby. Zalecenia Polskiej Grupy Ekspertów NAFLD 2019. Med. Prakt., 2019; 10: 47–74.
2. Trovato F.M., Castrogiovanni P., Malatino L., Musumeci G.: Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) prevention: role of Mediterranean diet and physical activity. HepatoBiliary Surg Nutr 2019;8(2):167-169.
3. Bambha K., Wilson L.A., Unalp A. i wsp.: Coffee consumption in NAFLD patients with lower insulin resistance is associated with lower risk of severe fibrosis. Liver Int., 2014; 34: 1250–1258.
4. Kłosiewicz-Latoszek L. Diety odchudzające – rodzaje i bezpieczeństwo. Medycyna Praktyczna http://dieta.mp.pl/odchudzanie/wprowadzenie/72545,diety-odchudzajace-rodzaje-i-bezpieczenstwo, data dostępu 14.03.2022.
5. Wawrzynowicz-Syczewska M. Marskość wątroby. Medycyna Praktyczna: http://gastrologia.mp.pl/choroby/watroba/50969,marskosc-watroby, data dostępu 14.03.2022.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.