x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0zł dla wybranych produktów marek Panawit, Biotic Biome, Nature Pharm 🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2021-10-21
Porady

Fasolka szparagowa. Jakie są jej właściwości zdrowotne?

Fasolka szparagowa to warzywo pełne wielu cennych substancji. Rośnie ono w polskich warunkach klimatycznych, dlatego często pojawia się na naszych stołach. Jakie dokładnie wartości odżywcze ma fasolka szparagowa? Jak wpływa ona na ludzkie zdrowie?


Spożywanie regularnie odpowiednich ilości fasolki zapobiega wystąpieniu wielu chorób. Zawiera ona bowiem cenne składniki odżywcze, wpływające na funkcjonowanie różnych elementów ludzkiego organizmu. Dowiedz się, jakie działanie wykazują substancje zawarte w fasolce szparagowej.

 właściwości fasolki szparagowej
Spis treści

Co dokładnie zawiera fasolka szparagowa?

Fasolka szparagowa jest pełna cennych substancji odżywczych. Mają one wpływ na różne procesy w ludzkim organizmie. Przeciwdziałają licznym chorobom, poprawiają stan włosów i skóry czy polepszają odporność. Wśród nich znaleźć można: 

  • wapń, 
  • żelazo, 
  • kwas foliowy,
  • sód,
  • potas, 
  • magnez, 
  • mangan, 
  • fosfor, 
  • cynk, 
  • foliany, 
  • niancyna, 
  • kwas pantotenowy, 
  • tiamina, 
  • witaminy A, C i K,
  • błonnik [1].

Składniki te mają pozytywny wpływ na różne elementy ludzkiego organizmu. Błonnik wspomaga procesy trawienne i pozwala na poradzenie sobie z wieloma dolegliwościami. Witamina C zmniejsza natomiast ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Co więcej, niektóre składniki odżywcze wpływają pozytywnie na układ krwionośny.


Fasolka szparagowa zawiera również witaminy E, C i K. Są to silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Składnik ten zwiększa również wchłanianie wapnia, zawiera białko podobne do tego znajdującego się w mięsie oraz wpływa pozytywnie na układ moczowy.


Fasolka szparagowa w ciąży

Fasolka szparagowa jest polecana także w ciąży. Zawiera ona bowiem cenny kwas foliowy, który zapobiega wystąpienia określonych chorób. Często dochodzi do niedoboru tego składnika. Jest on również mało stabilny, dlatego rozkłada się w żywności pod wpływem temperatury, światła czy tlenu. Co więcej, wchłanianie kwasu foliowego zmniejsza również picie kawy, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu [2].


W przypadku kobiet w ciąży znacznie lepszym wyborem jest zielona fasolka szparagowa, niż jej żółty odpowiednik. Zawiera ona więcej kwasu foliowego i witaminy. Żółta rodzaj fasolki natomiast jest bogaty w fosfor i potas. Fasolka szparagowa ze względu na swoje właściwości jest polecana również cukrzykom oraz osobom, które borykają się z niedoborami żelaza.


Fasolka szparagowa w diecie dzieci

Fasolka szparagowa sprawdzi się również u dzieci, szczególnie gdy borykają się one z niedoborem żelaza. Regularnie spożywając ją i inne składniki można zapobiegać bólom głowy, zmęczeniu, wypadaniu włosów czy bladości skóry . Co ciekawe, fasolka szparagowa może pojawić się w diecie dziecka już w 7 miesiącu życia. Wówczas należy ją miksować, a gdy maluch zacznie samodzielnie gryźć, można podawać ją w całości. Fasolka zawiera także witaminę K zwiększającą wchłanianie wapnia, co w przypadku dzieci ma ogromne znaczenie.


Fasolka szparagowa, czyli źródło kwercetyny

Fasolka szparagowa zawiera także kwercetynę, czyli silny antyoksydant. Chroni ona przed wystąpieniem miażdżycy czy niedokrwistości. Co więcej, pozwala na poradzenie sobie z niektórymi objawami alergii. Z tego powodu jest chętnie wykorzystywana w przypadku osób, które borykają się z różnymi alergiami. Kwercetyna w fasolce szparagowej działa przeciwbakteryjnie oraz pomaga w walce z chorobami neurologicznymi. Z tego powodu warto włączyć ten składnik do swojej codziennej diety [3].


Fasolka szparagowa, ze względu na zawartość fitosteroli, pomaga również w obniżaniu poziomu cholesterolu. Dzięki temu może ona zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym.


Przypisy:

  1. https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/suplementacja-kwasem-foliowym-w-ciazy-i-okresie-jej-planowania/
  2. https://dietetycy.org.pl/zelazo-dla-dziecka/
  3. https://dietetycy.org.pl/zrodla-kwercetyny/
Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
W przypadku chorób autoimmunologicznych mamy do czynienia z sytuacją, w której nasz własny organizm zwraca...
CZYTAJ
Dieta śródziemnomorska, określana również jako dieta długowieczności, w wielu rankingach i badaniach przoduje jako najzdrowsza...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia