x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0 zł z wybranymi produktami 💊🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2016-01-19
Dolegliwości i choroby

Hashimoto – dieta połową sukcesu

W przypadku chorób autoimmunologicznych mamy do czynienia z sytuacją, w której nasz własny organizm zwraca się przeciwko sobie i z nieznanych, w przypadku choroby Hashimoto, przyczyn zaczyna atakować komórki tarczycy aż do całkowitego jej zniszczenia.

 Jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto?
Spis treści

Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia choroby Hashimoto

  • Na rozwój choroby tarczycy wpływają predyspozycje genetyczne.
  • Nie bez znaczenia są również nieleczone nietolerancje pokarmowe, alergie i zła dieta.
  • Czynnikiem ryzyka jest też duży stres i związany z nim nadmiar kortyzolu.
  • Niski poziom witaminy D oraz niedobór niektórych pierwiastków i minerałów w organizmie mogą mieć istotny związek z Hashimoto (jod, selen, cynk, kwasy omega-3).
  • Podobnie niekorzystnie działa nadmiar jodu.

Hashimoto jest chorobą układową, więc w pewnym sensie dotknięty nią jest cały organizm. Bardzo pomocna może okazać się dieta wykluczająca związki podrażniające układ immunologiczny i dostarczająca składników wspomagających prace poszczególnych narządów. Co prawda, dieta Hashimoto nie leczy, ale może spowolnić niszczenie tarczycy.


Dieta przy Hashimoto – selen, żelazo, cynk

Produkty, których należy unikać przy niedoczynności tarczycy

  • Gluten – ryzyko nietolerancji glutenu jest znacznie większe u osób chorujących na Hashimoto. Nie trzeba go wykluczać od razu, ale najczęściej jego eliminacja znacznie poprawia kondycję organizmu.
  • Soja i produkty ją zawierające: gotowe wędliny, produkty z lecytyną sojową – działają wolotwórczo i osłabiają pracę tarczycy. Dodatkowo, soja wpływa na wzrost estrogenu, a osoby chorujące na Hashimoto mają go zazwyczaj za dużo.
  • Warzywa krzyżowe: kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, brukiew, chrzan. Zawierają goitrogeny uniemożliwiające wchłanianie jodu. Niewskazane dla osób z niskim jego poziomem, choć ostatnio lekarze i dietetycy odchodzą od konieczności całkowitego eliminowania ich z diety, ze względu na wiele korzyści wynikających z ich spożycia oraz na ilość warzyw, jaką należałoby zjeść, żeby miały one prawdziwie szkodliwy wpływ na tarczycę. Tutaj należy zaznaczyć, że działanie szkodliwe wykazują jedynie na surowo – działanie goitrogenów w procesie gotowania zostaje zahamowane.
  • Mleko i przetwory – działają wolotwórczo, wzmacniają procesy autoagresji, podrażniają również układ immunologiczny. Produkty te należy całkowicie wyeliminować lub ograniczyć do minimum.
  • Kasza jaglana – należy ograniczyć jej spożycie ze względu na zawartość izoflawonów, ale nie wykluczać całkowicie z diety, ponieważ badania pokazują, że ograniczone spożycie prosa nie wpływa negatywnie na pracę tarczycy.


Produkty zalecane w przypadku zapalenia tarczycy

  • Bogate w selen – ryby morskie, orzechy, mąka pełnoziarnista.
  • Żelazo – mięso, wątróbka, zarodki pszenne, nasiona lnu, pestki dyni.
  • Cynk – mięso, jaja, zarodki, otręby pszenne, nasiona lnu i dyni, cebula, czosnek.
  • Witamina D i B12 – bardzo trudno jest zrealizować pełne zapotrzebowanie organizmu na te witaminy, a w przypadku choroby Hashimoto ich poziom jest dodatkowo obniżony, więc lekarz często zaleca dodatkową suplementację dobieraną indywidualnie dla danego pacjenta.


Należy pamiętać, że osoby chorujące na niedoczynność tarczycy i leczone prawidłową dawką lewotyroksyny mogą spożywać w zasadzie wszystko, gdyż mają prawidłowy poziom hormonów tarczycy w organizmie. Oczywiście zmiany dietetyczne są wskazane w celu spowolnienia procesów degradacji tarczycy i ogólnej poprawy stanu zdrowia, ale zdecydowanie większe znaczenie mają dla osób, które cierpią na inne dolegliwości współistniejące z Hashimoto, jak celiakia czy nietolerancja białek mleka.

Przeczytaj także: 
Dieta śródziemnomorska,   Dieta ketogeniczna,   Dieta w ciąży przy otyłości,   Dieta po udarze,   Dieta w ciąży i podczas karmienia piersią



Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Izabela Kurowska

Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.

W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.

Podobne wpisy
Certyfikaty i wyróżnienia