x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0 zł z wybranymi produktami 💊🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2022-07-26
Suplementacja

Sok ze śliwki. Jakie kryje w sobie właściwości zdrowotne?

Śliwki – świeże i suszone – to owoce, które są składnikiem wielu dobrze znanych dań. Faszeruje się nimi mięsa, są dodatkiem do sosów, ciast oraz powstają z nich powidła. Jednak szczególnie cenne właściwości ma sok z suszonych śliwek. Ten napój dobrze smakuje, gasi pragnienie, a jego picie – ze względu na znajdujące się w nim substancje odżywcze – sprzyja zachowaniu zdrowia.

 Sok ze śliwki zdecydowanie warto włączyć do diety - nie tylko latem
Spis treści

Jakie właściwości mają śliwki?

Świeże, zerwane prosto z drzewa śliwki zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Jednak suszone owoce są równie smaczne, a jednocześnie znajduje się w nich zdecydowanie więcej mających dobroczynny wpływ na organizm składników odżywczych.

W suszonych i w świeżych śliwkach znajdują się:

  • łatwo przyswajalny błonnik – jest to włókno roślinne, które nie ulega trawieniu w układzie pokarmowym. Błonnik skutecznie wspiera perystaltykę jelit, pomaga kontrolować glikemię oraz zredukować ciśnienie krwi. Jednak w suszonych śliwkach jest go 7 razy więcej niż w świeżych owocach;
  • polifenole – pomagają one hamować procesy starzenia i blokować wolne rodniki;
  • cenne dla organizmu pierwiastki – potas, cynk, wapń, żelazo, miedź;
  • beta-karoten;
  • witaminy A (w suszonych owocach jest jej 5 razy więcej niż w świeżych), B, C, K, E;
  • sorbitol – jest to alkohol cukrowy nieprzyswajalny przez ludzki organizm. Pomaga on jednak stworzyć w jelicie optymalne warunki do rozwoju pożytecznych bakterii, co dobrze wpływa na ich funkcjonowanie.

Śliwki można suszyć samodzielnie – w piekarniku lub w suszarce do owoców. Dzięki temu procesowi mają one większe stężenie substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Komu może pomóc jedzenie suszonych śliwek?

Te suszone owoce są często dodawane do musli, granoli, owsianki, schabu, a także bigosu. Ich wyrazisty, słodki smak idzie w parze z właściwościami zdrowotnymi.

Jedzenie suszonych śliwek, a także świeżych owoców pomaga:

  • schudnąć. W owocach tych znajdują się pektyny – należące do frakcji błonnika – które pomagają spowolnić wchłanianie cukrów do krwi. Wtedy organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów, co sprzyja utracie kilogramów i wyszczupleniu sylwetki;
  • ustabilizować poziom cukru we krwi. Odpowiada za to również błonnik. Stały poziom cukru we krwi zapobiega napadom wilczego głodu i podjadaniu między posiłkami. Dlatego jedzenie suszonych śliwek pomaga trzymać się zasad diety;
  • uporać się z zaparciami. Błonnik wspiera perystaltykę jelit, natomiast sorbitol sprzyja zachowaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Dzięki temu suszone śliwki wspierają proces trawienia.

Suszone śliwki można jeść solo, jako przekąskę. Jednak są one doskonałą bazą do przygotowywania orzeźwiającego, naturalnie słodko-kwaśnego napoju.

Sok z suszonych śliwek – jakie ma właściwości?

Utrata kilogramów, zaparcia i nadmierny apetyt to niejedyne problemy, w których rozwiązaniu może pomóc sok z suszonych śliwek. Ten wartościowy napój:

  • to solidna porcja witamin, które sprzyjają m.in. zachowaniu odporności i dobrej kondycji włosów, skóry, paznokci;
  • pomaga zapobiegać nowotworom – jest to możliwe, gdyż w soku z suszonych śliwek znajdują się polifenole, katechiny i kwas chlorogenowy;
  • sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny m.in. za chorobę miażdżycową;
  • pomaga uchronić się przed osteoporozą – polifenole znajdujące się w śliwkach wspomagają proces blokowania utraty kośćca.

Czy sok z suszonych śliwek można zrobić w warunkach domowych?

  • Do przygotowania soku można wykorzystać zarówno suszone, jak i świeże śliwki. Jednak wykorzystanie tych pierwszych zapewnia, że napój będzie zawierał więcej witamin, minerałów i innych cennych dla zdrowia substancji.
  • Aby przygotować sok z suszonych śliwek, należy umieścić je w dużym słoiku i zalać je ciepłą wodą – powinny być w niej zanurzone wszystkie owoce. Następnie naczynie trzeba zamknąć i odczekać dobę. Po tym czasie namoczone śliwki wystarczy zblendować – razem z wodą.
  • Sok śliwkowy można też kupić. Powinien to być jednak produkt przygotowany z dobrej jakości owoców i bez dodatku cukru. Taki napój to porcja zdrowia – jego picie może pomóc uporać się z wieloma dolegliwościami.
Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Aloes to źródło cennych wartości odżywczych i leczniczych. W swoim miąższu skrywa niezwykłe właściwości. Sprawdź,...
CZYTAJ
Każda pora roku w Polsce przynosi ze sobą zmienną pogodę, uzależnione od niej krajobrazy i...
CZYTAJ
Sok z brzozy, inaczej oskoła, to wyjątkowy dar lasu pełen wielu witamin i minerałów. Słowianie...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia