Sok z jeżyn. Jakie ma właściwości?
Jeżyna to mały, ciemny, nieco przypominający malinę owoc, który często stanowi dodatek do ciast, dekorację deserów. Jednak za jego smakiem i efektownym wyglądem idą także wartości odżywcze i bogactwo witamin. Dlatego też z jeżyn produkuje się smaczny, wspierający zdrowie sok. Dowiedz się, jakie ma on właściwości i dlaczego warto go pić.
Jakie witaminy i składniki odżywcze znajdują się w jeżynach?
Jeżyna to płożący się, ciernisty krzew z rodziny różowatych. Rośnie dziko na skrajach lasów, przy rzekach, na skarpach. Ma piłkowane, klapowane liści z kolcami na ogonkach. Kiedy kwitnie, pojawiają się na nim białe kwiaty zebrane w wiechy. Jednak tym, za co szczególnie docenia się ten krzew, są jego mięsiste, ciemnofioletowe owoce – mogą być one słodkie lub kwaśne.
W jeżynach znajduje się całe mnóstwo cennych dla człowieka substancji, a w tym:
- antocyjany – pomagają one chronić organizm przed bakteriami, wirusami, grzybami i wspierają funkcjonowanie układu krążenia;
- błonnik – wspomaga on pracę układu pokarmowego, perystaltykę jelit i trawienie;
- antyoksydanty – wspierają one organizm w walce z wolnymi rodnikami;
- witamina C – wspomaga ona układ immunologiczny, który chroni organizm przed infekcjami;
- witamina E – nazywana witaminą młodości – pomaga ona opóźnić procesy starzenia;
- fitoestrogeny – są one wsparciem profilaktyki nowotworów. Oprócz tego pomagają załagodzić objawy klimakterium;
- witamina K i składniki mineralne.
Sok z jeżyn – przepis
Sok ten jest dostępny na sklepowych półkach, ale możesz go przygotować samemu, ze świeżych jeżyn i przechować go w spiżarce na zimę. Jednak w warunkach przemysłowych produkuje się go przede wszystkim z mrożonych owoców, dlatego ma on intensywniejszy smak.
Jest wyrazisty, możesz go stosować jako barwnik do deserów i pić, aby wesprzeć funkcjonowanie organizmu oraz wspomóc łagodzenie uciążliwych dolegliwości – właśnie dlatego w każdej domowej spiżarce przyda się sok z jeżyn. Jak zrobić ten napój?
- Przygotuj 0,5 kg jeżyn, 40 g cukru, szczyptę kwasku cytrynowego, słoik, gazę i gumkę;
- Umyj owoce, osusz je i umieść w słoiku;
- Jeżyny zasyp cukrem – zadbaj o to, aby był on starannie wymieszany z owocami;
- Nie zamykaj słoika za pomocą zakrętki – użyj do tego gazy i gumki recepturki;
- Umieść naczynie na tydzień w ciepłym miejscu;
- Po tym czasie przecedź zawartość słoika przez sitko – sok powinien znaleźć się w garnku;
- Napój podgrzej, dodaj do niego kwasek cytrynowy, a następnie przelej do butelki.
Tak przygotowany sok możesz spożyć w ciągu 3 dni. Jeśli jednak chcesz zachować go na zimę, poddaj go pasteryzacji – zagotuj butelkę z napojem.
Sok z jeżyn – właściwości
Sok z jeżyn to samo zdrowie. Pijąc go, wspierasz:
- funkcjonowanie układu krążenia – znajdują się w nim antocyjany oraz witamina C, które wspomagają uszczelnianie naczyń włosowatych oraz wspierają pracę mięśnia sercowego;
- działanie układu odpornościowego – dzieje się tak, gdyż znajduje się w nim duża porcja witaminy C. Dlatego po sok z jeżyn można sięgać w przypadku przeziębienia, grypy, ale też na co dzień – aby wesprzeć organizm w walce z groźnymi drobnoustrojami;
- układ hormonalny – znajdujące się w nim fitoestrogeny pomagają załagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy;
- układ kostny – w owocach tych znajduje się witamina K, której niedobory mogą skutkować osłabieniem kości;
- układ pokarmowy i metabolizm – szklanka soku jeżynowego pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Wypicie tego napoju z owoców wspiera przemianę materii oraz pomaga ograniczyć wchłanianie tłuszczów i cholesterolu. Tym samym sok jeżynowy wspiera układ krwionośny, dla którego substancje te są groźne.
Sok z jeżyn możesz pić solo – jeśli schłodzisz go lub dodasz do niego kilak kostek lodu, orzeźwi cię latem. Jednak ze względu na jego intensywny smak przed podaniem warto go rozcieńczyć. Sok ten możesz dodawać do herbaty, koktajli, deserów, wykorzystywać jako naturalny barwnik spożywczy – ma przyjemny, słodko-kwaśny posmak i „leśny” aromat. Jeżynowy napój jest smaczny, ma intensywny kolor, a jego picie może wesprzeć funkcjonowanie twojego organizmu.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.
12,50 zł
34,99 zł
36,99 zł