Sok z czereśni. Jakie ma właściwości?
Czereśnie to popularne letnie owoce, które mają niesamowite właściwości antyoksydacyjne. Sok z czereśni jest napojem, który dostarcza do organizmu składników o wielu korzyściach zdrowotnych. To one pomagają wzmocnić układ odpornościowy, poprawić pamięć i sen. Na co jeszcze ma wpływ ten sok? Sprawdź.
Dlaczego warto jeść czereśnie?
Czereśnie mają nie tylko wspaniały smak, ale również zawierają dużą ilość witamin, mikroelementów i kwasów organicznych, które działają wzmacniająco i tonizująco na cały organizm. Dzięki małej ilości kalorii (63 kcal w 100 gramach) są produktem dietetycznym. Lekarze zalecają nawet spożywanie tych owoców diabetykom.
Czereśnie są również dobrym źródłem witaminy C, jodu, kwasu foliowego, wapnia, miedzi, manganu, błonnika i potasu. Podobnie jak wszystkie owoce jagodowe są bogate we flawonoidy (przeciwutleniacze), które nadają im kolor. Im ciemniejszy i intensywniejszy odcień czereśni, tym lepiej.
W składzie tych owoców znajduje się również kumaryna: substancja, która wspiera właściwości przeciwskurczowe i przeciwnowotworowe oraz antocyjany, którym zawdzięczają swój jasny kolor. Te ostatnie składniki są silnymi przeciwutleniaczami, które wymiatają wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek.
Ponadto składniki czereśni pomagają obniżać gorączkę i wyraźne wspomagają odkrztuszanie zalegającej flegmy. Dlatego najlepiej sok z tych owoców poleca się pić przy przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli. Ponadto właściwości antybakteryjne poszczególnych składników pomagają organizmowi szybciej uporać się z różnego rodzaju infekcjami.
Sok z czereśni – jakie ma właściwości?
Sok czereśniowy zawiera przeciwutleniacze, czyli substancje, które mogą zapobiegać lub opóźniać niektóre rodzaje uszkodzeń komórek spowodowane wolnymi rodnikami. Ponadto sok z czereśni zawiera składniki, które:
- są dobre dla osób z jaskrą, ponieważ sprzyjają hamowaniu pogarszania się wad wzroku;
- wspomagają odtruwanie wątroby;
- łagodzą stany zapalne stawów;
- mogą pomóc w poprawie jakości i długości snu;
- wspierają oczyszczanie nerek;
- wpływają korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci;
- łagodzą napięcie i stres;
- pomagają wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym;
- wspierają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i ochronę przed chorobami, takimi jak przeziębienie lub grypa.
Jak zrobić sok z czereśni? – przepisy
Sok z czereśni można kupić w szklanych butelkach stacjonarnie lub online w aptece, lub sklepie ze zdrową żywnością. Warto zwracać uwagę na to, by był to produkt ekologiczny, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Jeśli jednak masz czas i wolisz przygotować taki napój w domu ze świeżych owoców, możesz wykorzystać dwie metody.
Sok z czereśni z sokownika
- 4 kg czereśni;
- 1 kg cukru;
- 3 l wody.
Do sokownika wlej wodę i ją zagotuj. Czereśnie pozbaw ogonków, umyj i wsyp do części z sitem. Całość gotuj aż do puszczenia soku. Następnie wsyp cukier i zagotuj. Powoli wlewaj wężykiem gotowy sok z czereśni do szklanych butelek lub słoików. Zakręć je i odstaw do wystygnięcia.
Sok z czereśni bez sokownika
- 4 kg czereśni;
- 1 kg cukru;
- 2 cytryny.
Czereśnie umyj, wydryluj, pozbaw ogonków i tak przygotowane owoce zasyp w misce cukrem. Przykryj talerzem lub pokrywką i pozostaw w chłodnym miejscu na 12 godzin. W tym czasie czereśnie będą puszczać sok. Następnie musisz oddzielić sok od owoców. Możesz wykorzystać do tego gęste sitko, gazę lub tetrową pieluchę. Do soku dodaj wyciśnięty sok z cytryn i całość zagotuj. Gotowy sok z czereśni przelej do szklanych butelek lub słoiczków. Od razu możesz je pasteryzować, wykorzystując gotowanie w garnku z wodą przez 10 minut lub suchą pasteryzację w piekarniku (wstaw pojemniki z sokiem na 30 minut do temperatury 100 stopni Celsjusza).
Kiedy pić sok z czereśni?
Po sok z czereśni możesz sięgać przez cały rok. Jednak najlepiej w sezonie jeść świeże owoce i z nich przygotować napój na jesień i zimę. W tych okresach sok z czereśni będzie doskonałym dodatkiem do codziennej diety, którego składniki wspomogą wzmacnianie odporności.
Nie ma powodów, dla których takiego napoju nie mogłyby pić kobiety w ciąży lub dzieci. Niewskazany jest w okresie karmienia piersią i w przypadku alergii na jego składniki.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.
10,99 zł
28,25 zł
19,55 zł