x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0 zł z wybranymi produktami 💊🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2022-08-30
Porady

Sok z czereśni. Jakie ma właściwości?

Czereśnie to popularne letnie owoce, które mają niesamowite właściwości antyoksydacyjne. Sok z czereśni jest napojem, który dostarcza do organizmu składników o wielu korzyściach zdrowotnych. To one pomagają wzmocnić układ odpornościowy, poprawić pamięć i sen. Na co jeszcze ma wpływ ten sok? Sprawdź.

 Dlaczego warto jeść czereśnie?
Spis treści

Dlaczego warto jeść czereśnie?

Czereśnie mają nie tylko wspaniały smak, ale również zawierają dużą ilość witamin, mikroelementów i kwasów organicznych, które działają wzmacniająco i tonizująco na cały organizm. Dzięki małej ilości kalorii (63 kcal w 100 gramach) są produktem dietetycznym. Lekarze zalecają nawet spożywanie tych owoców diabetykom.


Czereśnie są również dobrym źródłem witaminy C, jodu, kwasu foliowego, wapnia, miedzi, manganu, błonnika i potasu. Podobnie jak wszystkie owoce jagodowe są bogate we flawonoidy (przeciwutleniacze), które nadają im kolor. Im ciemniejszy i intensywniejszy odcień czereśni, tym lepiej.


W składzie tych owoców znajduje się również kumaryna: substancja, która wspiera właściwości przeciwskurczowe i przeciwnowotworowe oraz antocyjany, którym zawdzięczają swój jasny kolor. Te ostatnie składniki są silnymi przeciwutleniaczami, które wymiatają wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek.


Ponadto składniki czereśni pomagają obniżać gorączkę i wyraźne wspomagają odkrztuszanie zalegającej flegmy. Dlatego najlepiej sok z tych owoców poleca się pić przy przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli. Ponadto właściwości antybakteryjne poszczególnych składników pomagają organizmowi szybciej uporać się z różnego rodzaju infekcjami.

Sok z czereśni – jakie ma właściwości?

Sok czereśniowy zawiera przeciwutleniacze, czyli substancje, które mogą zapobiegać lub opóźniać niektóre rodzaje uszkodzeń komórek spowodowane wolnymi rodnikami. Ponadto sok z czereśni zawiera składniki, które:

  • są dobre dla osób z jaskrą, ponieważ sprzyjają hamowaniu pogarszania się wad wzroku;
  • wspomagają odtruwanie wątroby;
  • łagodzą stany zapalne stawów;
  • mogą pomóc w poprawie jakości i długości snu; 
  • wspierają oczyszczanie nerek;
  • wpływają korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci;
  • łagodzą napięcie i stres;
  • pomagają wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym;
  • wspierają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i ochronę przed chorobami, takimi jak przeziębienie lub grypa.

Jak zrobić sok z czereśni? – przepisy

Sok z czereśni można kupić w szklanych butelkach stacjonarnie lub online w aptece, lub sklepie ze zdrową żywnością. Warto zwracać uwagę na to, by był to produkt ekologiczny, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Jeśli jednak masz czas i wolisz przygotować taki napój w domu ze świeżych owoców, możesz wykorzystać dwie metody.

Sok z czereśni z sokownika

  • 4 kg czereśni;
  • 1 kg cukru;
  • 3 l wody.

Do sokownika wlej wodę i ją zagotuj. Czereśnie pozbaw ogonków, umyj i wsyp do części z sitem. Całość gotuj aż do puszczenia soku. Następnie wsyp cukier i zagotuj. Powoli wlewaj wężykiem gotowy sok z czereśni do szklanych butelek lub słoików. Zakręć je i odstaw do wystygnięcia.

Sok z czereśni bez sokownika

  • 4 kg czereśni;
  • 1 kg cukru;
  • 2 cytryny.

Czereśnie umyj, wydryluj, pozbaw ogonków i tak przygotowane owoce zasyp w misce cukrem. Przykryj talerzem lub pokrywką i pozostaw w chłodnym miejscu na 12 godzin. W tym czasie czereśnie będą puszczać sok. Następnie musisz oddzielić sok od owoców. Możesz wykorzystać do tego gęste sitko, gazę lub tetrową pieluchę. Do soku dodaj wyciśnięty sok z cytryn i całość zagotuj. Gotowy sok z czereśni przelej do szklanych butelek lub słoiczków. Od razu możesz je pasteryzować, wykorzystując gotowanie w garnku z wodą przez 10 minut lub suchą pasteryzację w piekarniku (wstaw pojemniki z sokiem na 30 minut do temperatury 100 stopni Celsjusza).

Kiedy pić sok z czereśni?

Po sok z czereśni możesz sięgać przez cały rok. Jednak najlepiej w sezonie jeść świeże owoce i z nich przygotować napój na jesień i zimę. W tych okresach sok z czereśni będzie doskonałym dodatkiem do codziennej diety, którego składniki wspomogą wzmacnianie odporności.


Nie ma powodów, dla których takiego napoju nie mogłyby pić kobiety w ciąży lub dzieci. Niewskazany jest w okresie karmienia piersią i w przypadku alergii na jego składniki.


Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Aloes to rodzaj sukulentu, do którego należy powszechnie znany aloes zwyczajny. Roślina ta bardzo często...
CZYTAJ
Sok z czarnej rzepy to składnik, który pojawia się w diecie niewielu osób. Jest to...
CZYTAJ
Czy wiesz, że rabarbar znano już w starożytnych Chinach? W dzisiejszych czasach uważany jest głównie...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia