x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0zł dla wybranych produktów marek Panawit, Biotic Biome, Nature Pharm 🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2022-08-02
Suplementacja

Sok z rabarbaru. Jak działa na organizm?

Czy wiesz, że rabarbar znano już w starożytnych Chinach? W dzisiejszych czasach uważany jest głównie za smaczne nadzienie do ciasta. Jednak rabarbar warto docenić także za wspomaganie trawienia oraz pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowej pracy wątroby i woreczka żółciowego. Dziś coraz większą popularnością cieszy się pyszny sok z rabarbaru. Jak działa na organizm? Dowiedz się więcej.

 Sok z rabarbaru ma wiele pozytywnych właściwości - warto w pełni je wykorzystać
Spis treści

Rabarbar – warzywo używane jak owoc

Rabarbar to warzywo, którego wiele osób używa jak owocu. Łodygi są jedyną jadalną częścią tej rośliny. Rabarbar ma cierpki i bardzo pikantny smak, dlatego rzadko je się go na surowo. Jednak ten smak dobrze sprawdza się w ciastach i jest prawdopodobnie jednym z powodów, dla których stanowi wspaniały dodatek do wypieków, dżemów, kompotów i soków.


Łodygi rabarbaru mają kolor od jasnozielonego do głębokiego fioletowo-czerwonego. Nigdy nie należy spożywać liści, ponieważ zawierają wysoki poziom kwasu szczawiowego, który może być trujący. Łodygi zawierają znacznie mniej tego składnika, dzięki czemu są bezpieczne i są dobrym źródłem witamin A i C, a także wielu innych składników odżywczych. Mimo to ważne jest, aby spożywać rabarbar z umiarem, ponieważ przedawkowanie kwasu szczawiowego może prowadzić do zapalenia stawów i obciążać nerki.

Wartości odżywcze soku z rabarbaru

Rabarbar to jedno z tych warzyw, które są bardzo pożywne i smaczne, więc można z niego przygotować pyszny, odżywczy sok. Jest on dobrym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit. Przeciętna porcja soku z rabarbaru, około 2/3 szklanki, przyczynia się do zdrowych wypróżnień, ale w większych ilościach może działać przeczyszczająco.


Rabarbar zawiera również minerały, takie jak magnez, wapń, potas i mangan. Jest również dobrym źródłem witaminy C, witaminy K i kompleksu witamin z grupy B. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i sodu. Inne składniki odżywcze zawarte w rabarbarze to wapń, witamina A (pomagająca w zahamowaniu procesów przedwczesnego starzenia się), potas, kwas foliowy, mangan i magnez.

Sok z rabarbaru i jego wpływ na organizm

Biorąc pod uwagę wiele składników odżywczych zawartych w rabarbarze, to warzywo bardzo dobrze wpływa na organizm. Przede wszystkim:

  • idealnie nadaje się do poprawy zdrowia układu pokarmowego (wspomaga ruchy perystaltyczne, a tym samym sprzyja łagodzeniu przewlekłych zaparć);
  • pomaga wzmocnić kości i ochronić przed osteoporozą;
  • wspiera utrzymanie jędrnej kondycji skóry;
  • dzięki przeciwutleniaczom wspomaga zatrzymywanie powstawania wolnych rodników oraz pomaga chronić zdrowie mózgu;
  • doskonale wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • sprzyja poprawie zdrowia oczu i widzenia;
  • może zmniejszyć ryzyko infekcji rany oraz przyczynia się do przyspieszenia jej gojenia.

Uwaga! Ze spożywania rabarbaru powinni zrezygnować mężczyźni z niskim poziomem testosteronu oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Sok z rabarbaru – przygotowanie

Wyciskanie soku z rabarbaru to szybki i łatwy proces. Możesz go zrobić w trakcie obróbki termicznej lub na surowo.


Przepis na gotowany sok z rabarbaru


Składniki:

  • 1 kg łodyg rabarbaru;
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

  • Dokładnie oczyść łodygi rabarbaru i odetnij liście.
  • Pokrój je na małe kawałki.
  • Umieść kawałki rabarbaru w garnku i dodaj wodę. Ustaw garnek na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
  • Pozostaw do ostygnięcia.
  • Odcedź płyn do dzbanka za pomocą sitka o drobnych oczkach.
  • Odstaw sok i pozwól osiąść osadowi na dnie.
  • Przelej klarowny różowy sok do butelki lub dzbanka. Wyrzuć osad.
  • Schładzaj sok przez kilka godzin w lodówce, a następnie podawaj na zimno.

Przepis na surowy sok z rabarbaru


Składniki:

  • 1 kg łodyg rabarbaru.

Przygotowanie:

  • Umyj i dokładnie opłucz łodygi rabarbaru. Usuń liście.
  • Pokrój łodygi na kawałki o długości około 10-15 cm.
  • Umieść kawałki rabarbaru w sokowirówce lub wyciskarce.
  • Całkowicie wyciśnij sok ze wszystkich łodyg.
  • Gdy skończysz, wlej sok do dzbanka i wstaw do lodówki.
  • Podawaj na zimno.

Zawsze możesz też kupić gotowy do spożycia sok z rabarbaru w aptece. 

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Sok z brzozy, inaczej oskoła, to wyjątkowy dar lasu pełen wielu witamin i minerałów. Słowianie...
CZYTAJ
Aloes to rodzaj sukulentu, do którego należy powszechnie znany aloes zwyczajny. Roślina ta bardzo często...
CZYTAJ
Sok z czarnej rzepy to składnik, który pojawia się w diecie niewielu osób. Jest to...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia