Sok z rabarbaru. Jak działa na organizm?
Czy wiesz, że rabarbar znano już w starożytnych Chinach? W dzisiejszych czasach uważany jest głównie za smaczne nadzienie do ciasta. Jednak rabarbar warto docenić także za wspomaganie trawienia oraz pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowej pracy wątroby i woreczka żółciowego. Dziś coraz większą popularnością cieszy się pyszny sok z rabarbaru. Jak działa na organizm? Dowiedz się więcej.
Rabarbar – warzywo używane jak owoc
Rabarbar to warzywo, którego wiele osób używa jak owocu. Łodygi są jedyną jadalną częścią tej rośliny. Rabarbar ma cierpki i bardzo pikantny smak, dlatego rzadko je się go na surowo. Jednak ten smak dobrze sprawdza się w ciastach i jest prawdopodobnie jednym z powodów, dla których stanowi wspaniały dodatek do wypieków, dżemów, kompotów i soków.
Łodygi rabarbaru mają kolor od jasnozielonego do głębokiego fioletowo-czerwonego. Nigdy nie należy spożywać liści, ponieważ zawierają wysoki poziom kwasu szczawiowego, który może być trujący. Łodygi zawierają znacznie mniej tego składnika, dzięki czemu są bezpieczne i są dobrym źródłem witamin A i C, a także wielu innych składników odżywczych. Mimo to ważne jest, aby spożywać rabarbar z umiarem, ponieważ przedawkowanie kwasu szczawiowego może prowadzić do zapalenia stawów i obciążać nerki.
Wartości odżywcze soku z rabarbaru
Rabarbar to jedno z tych warzyw, które są bardzo pożywne i smaczne, więc można z niego przygotować pyszny, odżywczy sok. Jest on dobrym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit. Przeciętna porcja soku z rabarbaru, około 2/3 szklanki, przyczynia się do zdrowych wypróżnień, ale w większych ilościach może działać przeczyszczająco.
Rabarbar zawiera również minerały, takie jak magnez, wapń, potas i mangan. Jest również dobrym źródłem witaminy C, witaminy K i kompleksu witamin z grupy B. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i sodu. Inne składniki odżywcze zawarte w rabarbarze to wapń, witamina A (pomagająca w zahamowaniu procesów przedwczesnego starzenia się), potas, kwas foliowy, mangan i magnez.
Sok z rabarbaru i jego wpływ na organizm
Biorąc pod uwagę wiele składników odżywczych zawartych w rabarbarze, to warzywo bardzo dobrze wpływa na organizm. Przede wszystkim:
- idealnie nadaje się do poprawy zdrowia układu pokarmowego (wspomaga ruchy perystaltyczne, a tym samym sprzyja łagodzeniu przewlekłych zaparć);
- pomaga wzmocnić kości i ochronić przed osteoporozą;
- wspiera utrzymanie jędrnej kondycji skóry;
- dzięki przeciwutleniaczom wspomaga zatrzymywanie powstawania wolnych rodników oraz pomaga chronić zdrowie mózgu;
- doskonale wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
- sprzyja poprawie zdrowia oczu i widzenia;
- może zmniejszyć ryzyko infekcji rany oraz przyczynia się do przyspieszenia jej gojenia.
Uwaga! Ze spożywania rabarbaru powinni zrezygnować mężczyźni z niskim poziomem testosteronu oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Sok z rabarbaru – przygotowanie
Wyciskanie soku z rabarbaru to szybki i łatwy proces. Możesz go zrobić w trakcie obróbki termicznej lub na surowo.
Przepis na gotowany sok z rabarbaru
Składniki:
- 1 kg łodyg rabarbaru;
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyść łodygi rabarbaru i odetnij liście.
- Pokrój je na małe kawałki.
- Umieść kawałki rabarbaru w garnku i dodaj wodę. Ustaw garnek na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
- Pozostaw do ostygnięcia.
- Odcedź płyn do dzbanka za pomocą sitka o drobnych oczkach.
- Odstaw sok i pozwól osiąść osadowi na dnie.
- Przelej klarowny różowy sok do butelki lub dzbanka. Wyrzuć osad.
- Schładzaj sok przez kilka godzin w lodówce, a następnie podawaj na zimno.
Przepis na surowy sok z rabarbaru
Składniki:
- 1 kg łodyg rabarbaru.
Przygotowanie:
- Umyj i dokładnie opłucz łodygi rabarbaru. Usuń liście.
- Pokrój łodygi na kawałki o długości około 10-15 cm.
- Umieść kawałki rabarbaru w sokowirówce lub wyciskarce.
- Całkowicie wyciśnij sok ze wszystkich łodyg.
- Gdy skończysz, wlej sok do dzbanka i wstaw do lodówki.
- Podawaj na zimno.
Zawsze możesz też kupić gotowy do spożycia sok z rabarbaru w aptece.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.