Spirulina - właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania
Zastanawiasz się, co to jest spirulina? To popularny składnik suplementów diety i kosmetyków o charakterystycznej, zielonej barwie. Dawniej zaliczano go do zbioru glonów (alg), jednak wedle obecnie zmodyfikowanej systematyki uważa się, że spirulina to rodzaj bakterii należących do gatunku Arthrospira. Niezależnie jednak od systematyki, właściwości spiruliny - zarówno wśród miłośników naturalnej pielęgnacji, jak i amatorów zdrowych, bezpiecznych suplementów - zyskują coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego - zastosowanie spiruliny jest bardzo szerokie i dobrze udokumentowane licznymi badaniami. Na czym dokładnie polega działanie spiruliny i w jaki sposób ją stosować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!
Spirulina jako suplement diety
Istnieje wiele składników roślinnych, które cieszą się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Jednym z nich jest popularna w ostatnim czasie spirulina. Co to jest i jakie ma zastosowanie? Spirulina to mikroskopijna, niebiesko-zielona alga o spiralnym kształcie, która występuje w czystych zbiornikach wodnych w strefie tropikalnej oraz podzwrotnikowej. Można spotkać ją w okolicach Azji Południowej, Ameryki Środkowej, Afryki oraz Australii.
Cenne składniki zawarte w spirulinie są łatwo przyswajalne, ponieważ ściany komórkowe alg pokrywa cienka błona, bez celulozy. Właściwości spiruliny mogą więc być zamknięte w wielu formach: tabletek, kapsułek, ale również intensywnie zielonego proszku, służącego do rozpuszczania w wodzie, soku czy różnego rodzaju koktajlach.
Algi - źródło spiruliny
Aby odpowiedzieć sobie, co to jest spirulina, warto też poznać jej klasyfikację. Obecnie jest ona zaliczana do grupy cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira. Te mikroorganizmy rosną naturalnie w ciepłych, alkalicznych wodach jezior w tropikalnych i subtropikalnych regionach świata. Wśród najlepiej poznanych i przebadanych gatunków wymienia się:
- Spirulinę platensis (Arthrospora platensis),
- Spirulinę maxima (Arthrospora maxima),
- Spirulinę fusiformis (Arthrospora fusiformis).
Współcześnie spirulina jest również masowo hodowana w kontrolowanych warunkach, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na suplementy diety. Produkcja spiruliny odbywa się w specjalnie zaprojektowanych basenach, które zapewniają optymalne warunki dla wzrostu alg.
Zobacz także artykuł: Chlorella. Czym jest i jak działa?
Zanim odpowiemy sobie, na co jest spirulina w suplementach diety, warto poznać także jej inne funkcje. Spirulina - na co pomaga? Obecnie coraz większą popularność zyskują kosmetyki ze spiruliną - i nic w tym dziwnego! Właściwości tego dodatku - oprócz wsparcia organizmu - sprawdzają się również jako składnik produktów pielęgnacyjnych. Na jakie efekty możemy liczyć, stosując kosmetyki ze spiruliną?
- Ze względu na zawartość witaminy C, spirulina jest doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych dla osób ze skórą naczynkową, ale również z przebarwieniami. Witamina C pozytywnie wpływa na zmniejszenie reaktywności naczynek, a dodatkowo pomaga rozjaśnić plamki posłoneczne oraz te, które powstały w wyniku gojenia się zmian trądzikowych.
- Spirulina - ze względu na właściwości antyoksydacyjne - sprawdzi się w pielęgnacji przeciwstarzeniowej, chroniąc komórki skóry przed stresem oksydacyjnym.
- Kosmetyki ze spiruliną polecane są także osobom z cerą trądzikową, ponieważ spirulina w proszku ma zdolność do absorpcji sebum - matowi więc buzię i pozostawia ją odświeżoną. Dodatkowo jest bogata w aktywne enzymy, co daje efekt delikatnego złuszczenia i rozjaśnienia cery.
Kosmetyki ze spiruliną mogą przybierać różne formy - na rynku dostępne są sera z wyciągiem z alg, kremy ze spiruliną, a także balsamy i masła do ciała. Warto wiedzieć, że kupując spirulinę w proszku, np. NATUR PLANET Spirulina azjatycka, można z powodzeniem wykonać w domu własny preparat - przykładem jest maseczka ze spiruliny.
Spirulina - właściwości
Na czym polega działanie spiruliny i jakie substancje odżywcze dostarcza się do organizmu wraz z jej suplementacją? Spirulina - właściwości zdrowotne obejmują wiele aspektów:
- Przede wszystkim spirulina w tabletkach, np. TRZY ZIARNA, kapsułkach czy w proszku to niezwykle bogate źródło białka - na 100 gramów zawiera go więcej niż warzywa strączkowe, a nawet mięso! Oznacza to, że spirulina sprawdzi się w suplementacji osób budujących masę mięśniową, a także odchudzających się (może bowiem wpłynąć na zwiększenie uczucia sytości). Białko pochodzące ze spiruliny jest też źródłem wielu aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Właściwości spiruliny obejmują również działanie przeciwstarzeniowe - w wielu wymiarach. Ponieważ składnik ten jest bogaty w antyoksydanty (przeciwutleniacze), pomaga w zapobieganiu procesom neurodegeneracyjnym i ogólnie spowalnia proces starzenia się komórek.
- Ze względu na zawartość składnika określanego jako spirulinian wapnia, zażywanie spiruliny w tabletkach czy kapsułkach podnosi odporność organizmu - dowiedziono, że zwiększa aktywność układu odpornościowego (szczególnie w kontekście ochrony przed wirusami) oraz wpływa na tworzenie się komórek NK (Natural Killer) odpowiedzialnych bezpośrednio za procesy obronne organizmu.
- Oprócz szeregu składników mineralnych, działanie spiruliny opiera się również na zawartości witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: witamina C, tiamina, ryboflawina, witamina B6, a także witaminy A i K.
Jak więc widać, spirulina w proszku czy w tabletkach jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych, dzięki którym organizm człowieka funkcjonuje lepiej. Uważa się dodatkowo, że suplementacja spiruliny pomaga regulować pracę wątroby, gospodarkę cukrową oraz lipidową. Warto jednak wspomnieć o tym, by przy zakupie preparatów z tym składnikiem, zwracać uwagę na źródło pochodzenia produktu, ponieważ spirulina pozyskiwana w niewłaściwy sposób może być zanieczyszczona szkodliwymi substancjami. Z tego powodu należy decydować się wyłącznie na zakup tego suplementu w aptekach.
Spirulina - skład
Cenne, prozdrowotne właściwości spiruliny wynikają z jej wyjątkowego składu. Spirulina zaliczana jest do superfoods, czyli produktów pochodzenia naturalnego o pozytywnym wpływie na organizm. Wysoka zawartość składników odżywczych w spirulinie została potwierdzona badaniami. Spirulina jest bogata w:
- Białko o dobrej przyswajalności: Zawiera około 60-70% białka, co czyni ją jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł białka roślinnego, np. w diecie wegan i wegetarian.
- Witaminy: Jest źródłem witamin z grupy B, w tym B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna) oraz witaminy B12, choć ta ostatnia jest kontrowersyjna ze względu na swoją formę w spirulinie, która może nie być w pełni przyswajalna przez organizm ludzki. Spirulina zawiera również witaminę A, C i E.
- Minerały: Jest bogata w żelazo, magnez, wapń, potas, cynk, jod, sód, fosfor, mangan, miedź i selen.
- Antyoksydanty: Zawiera fikocyjaninę, która nadaje spirulinie jej charakterystyczny niebiesko-zielony kolor i ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
- Kwas gamma-linolenowy (GLA): Kwas tłuszczowy omega-6.
W spirulinie znajdują się także polisacharydy, błonnik pokarmowy, karotenoidy (głównie beta-karoten), związki polifenolowe, fikocyjanina, fikoerytryna, allofikocyjanina, chlorofil oraz glikolipid H-b2. Biorąc pod uwagę tak imponujący skład, warto poznać ogrom właściwości, jakie daje spirulina. Zastosowanie tego składnika może być szerokie.
Jak działa spirulina?
Bogaty skład, jaki ma spirulina, właściwości oraz działanie sprawiają, że spirulina może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Regularne przyjmowanie preparatów ze spiruliną wspomaga odporność, pomaga regulować ciśnienie tętnicze, a nawet poziom cholesterolu. Składnik ten wspiera także zachowanie prawidłowej mikroflory jelit, wspomaga odchudzanie, pobudza tempo metabolizmu oraz wspiera profilaktykę anemii. W diecie oczyszczającej może być natomiast stosowany jako dodatkowy czynnik detoksykujący.
Aby odpowiedzieć, na co spirulina ma jeszcze wpływ, warto przyjrzeć się bardziej szczegółowo jej właściwościom. Spirulinie przypisuje się działanie:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne,
- antynowotworowe,
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- wspomagające odchudzanie,
- przeciwcukrzycowe,
- wspierające regulację ciśnienia tętniczego krwi,
- kardioprotekcyjne,
- wspomagające oczyszczanie wątroby,
- immunostymulujące,
- obniżające stężenie lipidów we krwi.
Jak dawkować spirulinę?
Preparaty i suplementy diety zawierające spirulinę uznawane są za bezpieczne. Jakościowe i certyfikowane produkty sprawiają, że można zaufać składnikowi, jakim jest spirulina - właściwości lecznicze mówią same za siebie.
Dawkowanie spiruliny uzależnione jest od zaleceń producenta - przeważnie rekomenduje się stosowanie kilku gramów spiruliny dziennie kilka razy w ciągu dnia. W zależności od swoich potrzeb można wybrać spirulinę w proszku, kapsułkach oraz tabletkach.
Jeśli wiemy już, co to jest spirulina i jakie są jej właściwości, warto przetestować ją w jej oryginalnej formie. Mowa tu o spirulinie w proszku, z którego można przygotować pyszny, odżywczy koktajl (pod względem uczucia sytości zastąpi on mniejszy posiłek - podwieczorek czy drugie śniadanie). Do jego wykonania będą potrzebne:
- 1 łyżeczka spiruliny w proszku,
- 1 łyżeczka miodu/ syropu klonowego/ syropu z agawy,
- 1 dojrzały banan,
- 1 szklanka mleka (zwykłego, bez laktozy czy roślinnego - wybierz swoje ulubione).
Dla zachowania pięknego, zielonego koloru koktajlu ze spiruliną polecamy wybrać mleko o jasnej barwie (dotyczy to napojów roślinnych, do których czasem dodawane jest kakao przyciemniające ich kolor). Wszystkie podane powyżej składniki należy zblendować i… to wszystko! Po chwili możesz cieszyć się zielonym koktajlem ze spiruliną pełnym białka, witamin i mikroelementów. Ze względu na swój skład doskonale sprawdzi się jako płynna przekąska przed i po treningu.
Wiele osób interesuje też aspekt “spirulina - skutki uboczne. Na początku jej suplementacji mogą wystąpić lekkie dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia i gazy. Przeważnie mijają one po krótkim czasie.
Spirulina - przeciwwskazania
Mimo szeregu cennych właściwości zdrowotnych spirulina nie może być stosowana u każdego, o czym należy pamiętać.
Spirulina - przeciwwskazania obejmują:
- kobiety w ciąży,
- kobiety karmiące piersią,
- dzieci i młodzież do 18. roku życia,
- osoby starsze,
- osoby cierpiące na fenyloketonurię.
Ze stosowania suplementów diety zawierających spirulinę powinny też zrezygnować osoby mające alergię na owoce morza i wodorosty, pacjenci z zaburzeniami krzepliwości krwi oraz z chorobami autoimmunologicznymi. Algi morskie zawierają także pokaźne dawki jodu, dlatego nie są odpowiednie dla osób borykających się z nadczynnością tarczycy. Każdy przypadek warto jednak skonsultować indywidualnie z lekarzem.
tech. farm. Malwina Wisnowska
Ukończyłam Policealne Studium Farmaceutyczne w Łodzi. Posiadam również tytuł magistra z pedagogiki. W zawodzie technika doświadczenie zdobywałam, pracując w polskich aptekach. Interesuję się SEO oraz pozycjonowaniem stron www, gdzie stale poszerzam swoją wiedzę.
93,99 zł