Aronia. Jakie ma właściwości?
Aronia do niedawna rosła praktycznie w każdym ogródku, jednak ze względu na to, że ma wyjątkowo cierpki smak, wiele osób z niej rezygnuje. To błąd! Te czarne owoce obecnie są zaliczane do kategorii superfood. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które nadają im wyjątkowe właściwości. Zastanawiasz się, jakie? Czy warto sięgnąć po aronię i wprowadzić ją do swojej diety? Sprawdź!
Aronia – co zawiera?
Aronia jest krzewem, który pochodzi z Ameryki Północnej. Bardzo dobrze przystosował się w polskich warunkach. Jednak jego popularność nie wynika ze zdolności do adaptacji, a z bogatego składu. Ciemnogranatowe owoce stanowią prawdziwą skarbnicę:
- przeciwutleniaczy – głównie rutyny, antocyjanów, katechin, flawonoidów i leukocyjanów – ich głównym zadaniem jest pomoc w eliminowaniu wolnych rodników odpowiadających za starzenie się organizmu. Dodatkowo antocyjany i rutyna wspierają uszczelnianie i uelastycznianie naczyń krwionośnych, co wspomaga redukcję ciśnienia krwi i pracę naczynek krwionośnych w oku. Pomagają również zredukować poziom złego cholesterolu i poprawić poziom dobrego;
- witamin: C, E, K, A i z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak sód, cynk, żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez – wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu, widzenie i właściwe reakcje układu immunologicznego. Dodatkowo pomagają uzupełnić niedobory składników w organizmie i przyspieszyć regenerację całego ciała.
Z uwagi na wysoką zawartość wielu prozdrowotnych składników warto rozważyć włączenie aronii i przetworów z niej do codziennej diety.
Aronia – na co warto stosować?
Zastanawiasz się, kiedy warto sięgnąć po aronię? Spożywanie przetworów z czarnych owoców poleca się osobom, które:
- mają niską odporność, np. po chemioterapii – witaminy, zwłaszcza witamina C i minerały wspierają prawidłową pracę organizmu i wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza dla osób po intensywnej terapii leczniczej, ale także w przypadku np. dzieci w wieku przedszkolnym, które często łapią infekcje;
- zmagają się z infekcjami dróg moczowych – składniki zawarte w ekstraktach z aronii wspomagają procesy przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
- są zagrożone wystąpieniem chorób serca czy cukrzycy – przeciwutleniacze pomagają utrzymać optymalny poziom cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym wspierają ochronę układu krwionośnego;
- są w grupie ryzyka zachorowania na jaskrę, zaćmę czy degenerację plamki żółtej – antocyjany obecne w owocach pomagają wzmocnić naczynia krwionośne w oczach i regenerować barwnik na siatkówce, który odpowiada za jakość widzenia.
Jednocześnie należy pamiętać, że badania nad właściwościami aronii nieustannie trwają. Dlatego nie należy stosować owoców zamiast leków przepisanych przez lekarza, a jako uzupełnienie codziennej diety.
Aronia – przeciwwskazania
Nie ma wyraźnych przeciwwskazań odnośnie do spożywania aronii. Po przetwory z czarnych owoców mogą sięgać kobiety w ciąży i dzieci po 6. miesiącu życia. Młodszym pociechom nie poleca się ich podawać ze względu na niedojrzały układ trawienny. Jednak ostrożność poleca się zachować osobom, które:
- mają niskie ciśnienie krwi,
- zmagają się z żylakami,
- cierpią na zakrzepowe zapalenie żył lub chorobę wieńcową,
- mają problemy z wrzodami żołądka i krzepliwością krwi.
Jeśli należysz do tej grupy, przed spożyciem aronii skonsultuj się ze swoim lekarzem, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu czarnych owoców.
Aronia – w jakiej formie spożywać?
Aronię można z powodzeniem spożywać na surowo, jednak jej cierpki smak może być odrzucający. Dla poprawy walorów smakowych poleca się najpierw umieścić owoce w zamrażarce. Dzięki temu stracą swoją specyficzną goryczkę.
Można także przyrządzić z aronii:
- sok – przed spożyciem najlepiej wymieszać go z wodą lub herbatą. Jednak jeśli chcesz, możesz także dodać kilkadziesiąt mililitrów np. do ciast czy kisielu. Świetnie smakuje także w połączeniu z wieprzowiną i wołowiną!
- dżem – doskonale sprawdza się jako dodatek do herbat, a także różnych wypieków. Duża ilość cukru poprawia smak aronii i sprawia, że chętnie sięgają po nią nawet dzieci.
Dla dorosłych możesz także przygotować nalewkę z aronii. Mocny i słodki napój to idealny wybór na jesień i zimę. Alkohol rozgrzeje w zimny wieczór, a składniki odżywcze pomogą zachować odporność.
Nie rezygnuj z aronii przez jej cierpki smak! To prawdziwa skarbnica cennych składników. Dlatego sięgaj po nią tak często jak to możliwe.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.
31,99 zł