x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0 zł z wybranymi produktami 💊🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2017-06-12
Suplementacja

5 sposobów na przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej

Flora bakteryjna odgrywa szczególną rolę w ochronie zdrowia. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega chorobom zapalnym i tworzeniu się nowotworów w jelitach. Reguluje trawienie i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Niestety, w wyniku złej diety, długotrwałego przyjmowania antybiotyków lub szkodliwych czynników zewnętrznych, dochodzi do namnażania się mikroorganizmów, które niszczą florę bakteryjną. W konsekwencji dochodzi do dysbiozy jelitowej, która objawia się złym trawieniem, problemami z wypróżnianiem się, bólami brzucha, nudnościami i ogólnym zmęczeniem organizmu. Na szczęście istnieją metody przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej. Jej regenerację można uzyskać na kilka sposobów.

 5 sposobów na przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej - Apteka internetowa Melissa
Spis treści
  1. Stop dla cukrów

Cukier i węglowodany proste stanowią pożywkę dla złych bakterii, drożdży i grzybów. Dostarczając im słodkich posiłków, sprawiamy, że mogą się łatwiej i zdecydowanie szybciej rozmnażać. Jeśli należysz do łasuchów i trudno Ci nawet myśleć o porzuceniu wszystkiego, co słodkie, jedz więcej owoców. Fruktoza, czyli naturalny cukier w nich występujący, pomoże Ci w zaspokojeniu apetytu na słodycze.

  1. Nie kupuj z niepewnego źródła

Dotyczy to szczególnie nabiału, mięsa i ryb, które, aby zachować świeżość, zawierają szkodliwe konserwanty lub zwierzęta karmione są paszami z dodatkiem antybiotyków. Zjadając je, działamy na niekorzyść własnej flory bakteryjnej. Dlatego zakupy spożywcze najlepiej robić u lokalnych dostawców, który oferują zawsze świeże produkty, niezawierające polepszaczy i zbędnej chemii.

  1. Unikaj mocno przetworzonej żywności

Wyeliminuj ze swojej diety produkty rafinowane, soki przemysłowe oraz pozostałą mocno przetworzoną żywność. Takie produkty nie tylko są pozbawione większości substancji odżywczych, ale też zawierają konserwanty, tłuszcze trans i chemię. Warto wybierać produkty nieprzetworzone.

  1. Jedz kiszonki

Fermentowana żywność to doskonały sposób na wsparcie flory bakteryjnej poprzez dietę. Najpopularniejszymi z nich są kiszona kapusta i ogórki kiszone. Ale kiszonki możesz wykonać również z buraków, które stanowią doskonałą podstawę barszczu czerwonego, a nawet z owoców.

  1. Wspomóż florę bakteryjną probiotykami

Probiotyki, czyli żywe bakterie znajdujące się w produktach spożywczych, które przeszły naturalny proces fermentacji, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej, jej wzmocnienia i odbudowy. Regularne dostarczanie ich do organizmu pomaga rozwiązać dolegliwości zdrowotne, takie jak: zaparcia, gazy, wzdęcia po jedzeniu czy syndrom jelita drażliwego, a także wzmacnia odporność. Źródłem probiotyków w diecie są produkty mleczne poddane procesowi fermentacji, czyli: kefiry, jogurty i maślanka. Jeśli jednak nie możesz spożywać tych produktów, warto zastosować probiotyki w formie suplementu diety. Jednym z nich, będącym niezawodnym wsparciem dla flory bakteryjnej, jest Bactilac NF: https://www.apteka-melissa.pl/produkt/bactilac-nf-20-kaps,4673.html. Preparat ten stanowi źródło szczepów bakterii występujących w prawdziwej mikroflorze przewodu pokarmowego, dzięki czemu uzupełnia florę bakteryjną i wzmacnia odporność.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Izabela Kurowska

Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.

W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.

Podobne wpisy
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego – objawia się ona...
CZYTAJ
Praktycznie każdy słyszał choć raz w życiu nazwę: zespół jelita drażliwego. W skrócie nazywany IBS,...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia