x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0 zł z wybranymi produktami 💊🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2016-04-04
Porady

Żywienie w chorobie

Nasz organizm, do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje optymalnych dawek substancji odżywczych takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, pierwiastki i elektrolity. Osoby borykające się z chorobami, są narażone na niedożywienie. Konsekwencją toczącego się procesu chorobowego może być brak apetytu prowadzący do utraty wagi, co nie daje dobrych rokowań w chorobie a często staję się przeszkodą w prowadzeniu właściwego leczenia.

 Żywienie w chorobie - Apteka internetowa Melissa.
Spis treści

Jak powinno wyglądać żywienie w trakcie choroby?

U pacjentów chorych przewlekle lub chociażby u osób starszych, może pojawić się problem w przyjmowaniu pokarmu z powodu trudności jego przeżuwania lub występujących biegunek albo zaparć. Również osoby przed i po zabiegach operacyjnych potrzebują właściwego odżywienia. Wychodząc naprzeciw problemom związanym z żywieniem osób chorych lub będących w trakcie rekonwalescencji, firmy farmaceutyczne przygotowały preparaty zawierające optymalne dawki tych najbardziej potrzebnych związków odżywczych. W ich składach znajdziemy prawidłowo dobrane ilości najważniejszych składników pożywienia, które skoncentrowane są w niewielkiej ilości płynu łatwego do przyjęcia. W zależności od potrzeb chorego, można wybrać skład, który będzie najbardziej pomocny na drodze powrotu do zdrowia.

W ofercie apteki znajdują się preparaty dla każdego

  • pacjentów onkologicznych, zawierające duże ilości białka
  • cukrzyków - z ograniczoną ilością węglowodanów
  • pacjentów przed operacją i w czasie rekonwalescencji, zawierające optymalne ilości najważniejszych składników odżywczych
  • najmłodszych chorych, pomocne w szybkim powrocie do zdrowia w czasie infekcji.

Należy jednak pamiętać, iż „dieta w butelce” jest stosowana jako dopełnienie diety tradycyjnej. Preparaty apteczne mają na celu utrzymanie chorego w dobrej kondycji, zapobieganie niedożywieniu lub przywrócenie prawidłowego stanu odżywienia.

Przeczytaj także:
Żywienie w chorobie nowotworowej,   Dieta po udarze



Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Ewa Sosińska
Jestem absolwentką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Z dzieciństwa, oprócz dobrej zabawy na podwórku, pamiętam aptekę, moją mamę w białym fartuchu oraz recepty z niepowtarzalnym charakterem pisma. W szkole nie przepadałam za geografią a do nauki historii bardziej nadawała się moja siostra niż ja. Biologia i chemia – to był mój wybór. Nikogo nie zaskoczyłam, gdy wybrałam w swoim czasie studia farmaceutyczne. Farmakologia - mechanizmy działania leków, interakcje czy działania niepożądane to dziedzina najbardziej przeze mnie lubiana. Mój zawód pragnę łączyć z profesjonalnym doradztwem a moją wiedzą chcę służyć Pacjentom w chorobie i nie tylko.

Powiązane kategorie produktowe

Podobne wpisy
Choroba nowotworowa wywiera wpływ na wiele funkcji i narządów organizmu. Może powodować m.in. zmiany w...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia