x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0zł dla wybranych produktów marek Panawit, Biotic Biome, Nature Pharm 🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2022-03-25
Zdrowa skóra i uroda

Właściwości lecznicze kapusty - poznaj je wszystkie!

Właściwości lecznicze kapusty od wieków są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej w przypadku leczenia stanów zapalnych skóry, schorzeń reumatycznych, egzem, oparzeń, stłuczeń i ran, owrzodzeń, chorób wątroby, śledziony oraz układu pokarmowego. Dowiedz się, z czego wynikają szczególne właściwości prozdrowotne kapusty i otrzymywanego z niej ekstraktu Brassitech! Warto przede wszystkim wiedzieć, że prozdrowotne właściwości kapusty są wykorzystywane przez człowieka od ponad 2000 lat. Pierwsze formy liściowe, z których powstała kapusta głowiasta, zaczęto uprawiać już w IV w. p.n.e., natomiast wzmianki o stosowaniu różnych odmian kapusty w celach leczniczych znajdują się w opracowaniach Pliniusza (I w. p.n.e.) i Katona (234-149 p.n.e.). Zdrowotne właściwości tego warzywa były również wskazywane między innymi przez Horacego, Pitagorasa oraz Diogenesa.

 Właściwości zdrowotne kapusty są korzystne dla całego organizmu
Spis treści

Właściwości zdrowotne kapusty - w jakich okolicznościach można je zaobserwować?

Co ciekawe, surowa kapusta nie posiada żadnych szczególnych właściwości leczniczych. Powstawianie w kapuście związków o bardzo dużej aktywności biologicznej, które odpowiadają za działanie lecznicze jest efektem uszkadzania komórek kapusty. Z tego też wynika typowe dla medycyny naturalnej tłuczenie liści kapusty przed wykorzystaniem ich do robieniem okładów. W wyniku mechanicznego uszkodzenia komórek zachodzi naturalny proces hydrolizy enzymatycznej, w trakcie której za pośrednictwem zawartego w kapuście enzymu mirozynazy dochodzi procesu rozkładu glukozynolanów na szereg naturalnych substancji aktywnych. W szczególności, w ramach tego procesu powstają naturalne izotiocyjaniany, które w znacznym stopniu odpowiadają za skuteczne działanie lecznicze i prozdrowotne kapusty oraz stoją za jej specyficznym zapachem. Oznacza to również, że jeżeli korzystasz z bezwonnych ekstraktów to ich działanie lecznicze stoi pod dużym znakiem zapytania.

Właściwości kapusty i zawartych w niej substancji

Swoje szczególne właściwości lecznicze i prozdrowotne kapusta zawdzięcza unikalnemu składowi. Szczegółowy raport z naukowej bazy danych Reaxys wskazuje na występowanie w roślinach należących do Brassicaceae aż 409 różnorodnych substancji (dla porównania, w przypadku aloesu wskazuje się ok. 270 substancji aktywnych*). Natomiast wśród warzyw krzyżowych kapusta biała zawiera największą liczbę glukozynolanów, które odpowiadają za jej właściwości lecznicze i prozdrowotne. Wśród zawartych w kapuście substancji aktywnych znajdują się m.in. naturalne izotiocyjaniany (ITC) i indole, glukozynolany, wolne aminokwasy, substancje mineralne, mikroelementy, witaminy (C, A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, K, PP, E, tzw. witamina U), a także karotenoidy, polifenole i tiosulfiniany.

Kapusta przy karmieniu piersią, na rany, zapalenia i… nie tylko!

Zróżnicowana i bardzo bogata frakcja występujących w kapuście substancji aktywnych sprawia, że kapusta znajduje szereg zastosowań zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i konwencjonalnej. Ogólnie znanym i powszechnym zastosowaniem kapusty jest opieranie na niej diet, picie soku w przypadku problemów z układem pokarmowym oraz robienie z jej liści okładów w przypadku stanów zapalnych piersi, stanów zapalnych skóry, a także stanów reumatycznych. Natomiast dane literaturowe wskazują, że zawarte w kapuście substancje wskazują skuteczne działanie w zakresie:

  • hamowania namnażania, wzrostu i rozwoju patogennych mikroorganizmów (bakterii i grzybów)
  • działania regenerującego,
  • działania antyzapalnego, antyreumatycznego,
  • mineralizacji i witaminizacji organizmu,
  • stymulowania odporności i witalności organizmu,
  • działania antyoksydacyjnego – chemioprewencja oraz wspomaganie leczenia nowotworów.

Ekstrakt z soku z kapusty Brassitech

Bazując na autorskich rozwiązaniach technologicznych, w produkcji ekstraktu Brassitech wykorzystywane są naturalne właściwości kapusty oraz stymulowane są zachodzące w niej naturalne procesy hydrolizy enzymatycznej, w wyniku których powstają substancje aktywne odpowiedzialne za jej szczególne właściwości lecznicze. Zastosowana metoda ekstrakcji jest czysta ekologicznie i nie wykorzystuje ekstrakcji nadkrytycznej, która negatywnie wpływa na proces pozyskiwania substancji aktywnych.

Opracowane rozwiązania pozyskiwania ekstraktu sprawiają, że zawiera on bardzo bogatą frakcję związków biologicznie aktywnych, które odpowiadają za tak wielokierunkowe, szczególne i zarazem skuteczne działanie lecznicze oraz prozdrowotne kapusty. Dzięki temu na bazie ekstraktu możliwe jest wytwarzanie produktów, które stanowią dostępną da każdego i w każdym momencie alternatywę dla uciążliwego robienia typowych okładów z jej liści.

*Liu CH, Wang CH, Xu Z i wsp. Isolation, chemical characterization and antioxidant activities of two polysaccharides from the gel and the skin of Aloe barbadensis Miller irrigated with sea water. Proc Biochem 2007; 42:961-70.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Zielona herbata, korzeń ashwagandy, szyszki chmielu, miłorząb japoński i wiele innych – wszystkie te zioła...
CZYTAJ
Aloes to rodzaj sukulentu, do którego należy powszechnie znany aloes zwyczajny. Roślina ta bardzo często...
CZYTAJ
Niepokalanek to roślina zielna, która – jako jedna z nielicznych – wspiera kobiecy organizm na...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia