Syrop z pędów sosny – właściwości zdrowotne. Jak go zrobić?
Szukasz naturalnego wsparcia przy przeziębieniu czy kaszlu? Już od wielu wieków przy takich dolegliwościach tradycyjnie sięga się po syrop z pędów sosny. Czy wiesz, że możesz go zrobić samodzielnie, by mieć zawsze pod ręką wyrób bogaty w składniki, które wspierają odporność. Zobacz, jakie właściwości ma syrop sosnowy i w jaki sposób go przygotować.
Syrop z pędów sosny – jakie są jego właściwości?
Z czego wynika tak duża popularność syropu sosnowego? Choć jego smak jest bardzo przyjemny, to nie on wpływa na fakt, iż ten przetwór jest tak chętnie rekomendowany przez starsze pokolenie przy przeziębieniu, kaszlu, chrypce, bólu gardła czy przy ogólnym osłabieniu organizmu.
Ten syrop jest bardzo bogatym źródłem składników, które wspierają prawidłową pracę całego organizmu, a w szczególności, układu odpornościowego. Można w nim znaleźć m.in.:
- witaminę C, która wspiera normalne funkcjonowanie układu odpornościowego i jest silnym antyoksydantem, pomagającym chronić komórki przed wolnymi rodnikami, a ponadto wspomaga redukcję uczucia zmęczenia,
- sole mineralne – wspierają prawidłową gospodarkę wodną organizację oraz zdrowie kości,
- flawonoidy, które wspomagają działania przeciwzapalne, moczopędne, przeciwutleniające i rozkurczowe,
- olejki eteryczne, które wydzielają się i wspomagają walkę z kaszlem,
- gorycze – wspierają działania kojące i uspakajające oraz poprawianie apetytu.
Właśnie dlatego warto po niego sięgać, gdy walczysz z przeziębieniem i podobnymi infekcjami.
Na co jest dobry syrop sosnowy?
Syrop sosnowy, z uwagi na zawarte w nim substancję, jest często i chętnie stosowany przy:
- kaszlu suchym oraz mokrym, z myślą o jego łagodzeniu,
- zapaleniu gardła,
- przeziębieniu, zwłaszcza gdy pojawią się jego pierwsze objawy,
- chrypce,
- zapaleniu oskrzeli i innych infekcjach górnych dróg oddechowych.
Można po niego również sięgnąć w stanie ogólnego osłabienia i gdy zaobserwuje się u siebie obniżoną odporność. To naturalny przetwór, znany w medycynie ludowej od lat!
Z czego robi się syrop sosnowy?
Syrop sosnowy powstaje przede wszystkim z młodych pędów sosny – najlepiej jest je zbierać na przełomie kwietnia i maja. Ważne jest, aby:
- były to jasnozielone przyrosty, które mają brązową i lepką od żywicy łupinką,
- wybierać jedynie boczne przyrosty – tak, aby nie zaburzać wzrostu drzewa.
Pamiętaj, aby przed zbiorami założyć rękawice, a pędy ścinać ostrym nożem lub, lepiej, sekatorem. Alternatywnie możesz wykorzystać młode, jeszcze zielone, szyszki sosnowe.
Jak zrobić syrop z pędów sosny? Przepis
Przepis na syrop sosnowy jest bardzo prosty. Potrzebne są:
- młode pędy sosny, na przykład ilość, która wypełnia 1-litrowy słoik,
- cukier kryształ,
- odrobina wody.
Oto kolejne kroki, które trzeba wykonać, aby powstał syrop.
- Obierz pędy sosny z brązowych łusek, a następnie porządnie rozbij drewnianym tłuczkiem.
- Potnij na kawałki o długości 1-2 cm i wrzuć do słoika o odpowiedniej pojemności lub kilku mniejszych.
- Zasypuj pędy sosny cukrem – najlepiej warstwowo, w proporcjach 1:1 lub z lekką przewagą cukru nad pędami (np. na 3 cm pędów nałóż 4-centymetrową warstwę cukru).
- Słoik zakręć, ale nie do końca lub przykryj gazą i ustaw na nasłonecznionym parapecie.
- Każdego dnia przemieszaj zawartość i upewnij się, że sok pokrywa w całości pędy. W innym wypadku może się pojawić pleśń. Jeśli pędy zaczną wystawać, możesz dosypać trochę cukru.
- Jeśli syrop jest przygotowywany dla osób dorosłych, możesz dodać ok. 3-4 łyżki spirytusu.
- Odczekaj ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie syrop będzie gotowy.
- Przelej go przez gęste sitko bądź gazę i zapasteryzuj.
Tak gotowy przetwór będzie odpowiedni do spożycia przez ok. 12 miesięcy. Przechowuj syrop sosnowy z dala od słońca, w chłodnym i suchym miejscu. Zalecana porcja syropu to 1-3 razy dziennie po 5 ml. W wersji bez spirytusu jest odpowiedni już dla dzieci od 2. r.ż. Na zdrowie!
Pamiętaj: jeśli nie chcesz samodzielnie przygotowywać syropu z pędów sosny, możesz go również kupić w aptece. Należy pamiętać, że syrop sosnowy będący w sprzedaży aptecznej jest syropem złożonym (Sirupus Pini Compositum), zawierającym w swoim składzie kodeinę. Będzie więc odpowiedni dla dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia i tylko na kaszel suchy, a nie mokry.
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.
14,41 zł