Modny Młody Jęczmień
Surowce roślinne wracają do łask. Bogactwo składników aktywnych znajdujących się w naturze robi karierę. W ostatnim czasie, dużym zainteresowaniem cieszy się młody jęczmień, który występuje w postaci sproszkowanej, gotowej do przygotowania soku oraz kapsułek zawierających ekstrakt z młodego jęczmienia.
Młody jęczmień - właściwości
Młody jęczmień to źródło wapnia, magnezu, potasu, żelaza, kwasu foliowego, aminokwasów i błonnika. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwwrzodowe, hipolipemiczne, antydepresyjne, przeciwcukrzycowe, odchudzające i detoksykujące. Korzyści płynące z przyjmowania młodego jęczmienia to:
- wzrost częstości defekacji – ważne dla osób cierpiących na zaparcia
- poprawa profilu lipidowego – obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz zmniejszenie wchłaniania cholesterolu pochodzącego z pokarmu
- redukcja wolnych rodników
- pobudzenie syntezy hemoglobiny, wzrost syntezy czerwonych krwinek - ważne dla osób z anemią
- oczyszczenie organizmu
- utrata wagi
Młody jęczmień szczególnie cieszy się zainteresowaniem wśród osób odchudzających się, jednak może być stosowany także przez diabetyków, pacjentów zagrożonych chorobami układu sercowo-naczyniowego, pacjentów z zaparciami oraz anemią.
Jak przyjmować młody jęczmień?
Najpopularniejszą formą omawianego suplementu diety jest jego sproszkowana postać. Zmielone łodygi jęczmienia przybierają intensywny, zielony kolor i to właśnie w takiej formie można z powodzeniem dodawać je do owocowych lub warzywnych koktajli. Niektórzy wolą jednak zmieszać proszek z czystą wodą lub mlekiem i wypić miksturę od razu po przyrządzeniu. Warto dodać, że młody jęczmień bardzo dobrze rozpuszcza się we wszelkiego rodzaju płynach – od gęstych shake'ów, aż po wspomnianą wcześniej, czystą wodę.
Młody jęczmień w sproszkowanej postaci ma jednak specyficzny smak, który niektórzy określają jako... smak „trawy”. Z tego względu na rynku pojawiły się suplementy z tym składnikiem w formie wygodnych do połknięcia kapsułek oraz twardych tabletek. Jest to co prawda wygodniejszy sposób przyjmowania jęczmienia, jednak warto wiedzieć, że w porównaniu do jego sproszkowanej postaci – nieco droższy.
mgr farm. Ewa Sosińska
Powiązane kategorie produktowe