Menopauza a dieta. Co jeść w tym szczególnym okresie?
Menopauza dotyka każdą kobietę w odpowiednim wieku. Objawia się ona wieloma przykrymi dolegliwościami, dlatego wymaga praktykowania właściwej diety. Niektóre składniki działają pozytywnie na ciało kobiety w tym okresie, podczas gdy innych należy unikać. Jak powinna wyglądać dieta kobiety w trakcie menopauzy?
Zdrowe nawyki w trakcie menopauzy nie tylko zmniejszają odczuwanie negatywnych skutków takiego stanu, lecz także prowadzą do znacznego obniżenia ryzyka wystąpienia różnego rodzaju chorób. Wiele z nich zapobiega m.in. rakowi piersi czy schorzeniom związanym z układem nerwowym, a nawet depresji. Co warto jeść w trakcie menopauzy?
Co jeść w trakcie menopauzy?
Menopauza jest okresem, w trakcie którego pojawiają się różne schorzenia oraz dolegliwości. Odpowiednia dieta pozwala na zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia. Mowa tu o takich problemach, jak np.:
- choroba niedokrwienna serca,
- osteoporoza,
- nietrzymanie moczu,
- udar mózgu,
- zaburzenia psychiczne,
- otyłość.
Z tego powodu tak ważna jest zmiana swojego stylu życia i postawienie na dietę bogatą w określone składniki. Poleca się również zrezygnowanie z używek [1]. Zmiany warto wprowadzać odpowiednio wcześnie, jeszcze przed pojawieniem się menopauzy.
Dieta w okresie menopauzy
Dieta w okresie menopauzy powinna być zbilansowana. Istnieje również opcja wdrożenia suplementacji, jednak wiąże się to z koniecznością skonsultowania się z lekarzem [2].
W diecie kobiety w trakcie menopauzy szczególnie istotne są takie składniki, jak:
- witamina D,
- fitoestrogeny,
- kwas foliowy,
- kwasy omega-3.
Witamina D
Witamina D występuje zarówno w roślinach i grzybach, jak i produktach odzwierzęcych. Można spotkać ją np. w wątrobie. Jest również syntezowana przez organizm pod wpływem działania promieniowania UVB. Jej niedobór prowadzi do problemów z układem kostnym oraz sercowo-naczyniowym czy wystąpienia cukrzycy typu II, nowotworów lub depresji. Odpowiednia podaż tej witaminy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka u kobiet w trakcie i po menopauzie. Jest ona syntezowana samoistnie, jednak w Polsce wiele osób cierpi na jej niedobory. Z tego powodu w okresie menopauz trzeba zwrócić szczególną uwagę na poziom witaminy D.
Fitoestrogeny
Fitoestrogeny pojawiają się w wielu produktach spożywczych, takich jak ciecierzyca, czerwona koniczyna, lucerna, jagody, kawa, siemię lniane, pestki winogron, nasiona słonecznika, soja, fasola czy wino. Mniej substancji tego typu znajduje się w ziemniakach, mleku, mięsie i piwie. Dieta bogata w takie składniki pozwala na obniżenie ryzyka wystąpienia raka piersi i dolegliwości psychologicznych. Co więcej, istnieją badania, które pokazują, że soja wpływa pozytywnie na wartość ciśnienia tętniczego.
Kwas foliowy
Kwas foliowy odpowiada za regulowanie funkcjonowania układu nerwowego. Jest zawarty w owocach cytrusowych, drożdżach, wątrobie, ziarnach zbóż, mięsie i warzywach liściastych. W trakcie menopauzy zaleca się suplementowanie tego składnika, dzięki czemu można uniknąć wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu. Pozwala również na poradzenie sobie z uderzeniami gorąca, czyli jednymi z dolegliwości w trakcie menopauzy.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 występują w tłuszczach ryb i ssaków morskich oraz olejach roślinnych. Ich odpowiednia podaż pozwala na zapobieganie wystąpieniu wielu chorób serca czy depresji [3]. Dzięki im spożyciu można również całkowicie wykluczyć uderzenia gorąca tak charakterystyczne dla okresu menopauzy. Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się kwas ALA, EPA i DHA. Działają one dość podobnie na organizm kobiety w trakcie menopauzy, zmniejszając ryzyko wystąpienia raka.
Zdrowe nawyki w trakcie menopauzy
W trakcie menopauzy należy zwracać szczególną uwagę na dietę, a w razie konieczności zastosować suplementację. Ważne, by ograniczyć spożycie alkoholu i nie palić papierosów. Najlepiej utrzymywać ten stan również potem, ponieważ choroby najczęściej dotykają kobiet już po menopauzie. Odpowiednio skomponowana dieta pozwala na poradzenie sobie z dolegliwościami, jednocześnie zapobiegając wystąpieniu różnego rodzaju schorzeń.
Przypisy:
mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.
84,49 zł