x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0zł dla wybranych produktów marek Panawit, Biotic Biome, Nature Pharm 🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2022-04-05
Zdrowie dziecka

Kaszki dla niemowląt. Rodzaje i właściwości

Okolice 6-7 miesiąca życia dziecka to czas, w którym należy rozpocząć rozszerzanie jego diety. Jednym z głównych produktów pomocnych przy tym procesie są kaszki dla niemowląt i małych dzieci. Na rynku można znaleźć prawdziwe zatrzęsienie produktów tego typu. Czym się różnią? Jakie są ich właściwości? Które wybrać? Podpowiadamy!

 Kaszki z mlekiem i bez mleka
Spis treści

Kaszki dla niemowląt – najważniejsze informacje

Kaszki dla niemowląt i małych dzieci to specjalistyczne produkty, których składy są tworzone pod nadzorem pediatrów oraz dietetyków dziecięcych. Zawierają składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Produkowane są ze zbóż – zawierających gluten (jak np. pszenica) lub też bezglutenowych (kukurydza, ryż). Zboża te są jednak poddawane zaawansowanej obróbce, aby zawarte w nich węglowodany były lepiej przyswajalne przez organizm dziecka. Składy kaszek podlegają również bardzo rygorystycznym normom – znacznie surowszym niż te dotyczące żywności dla dorosłych.


Kaszki najczęściej są przeznaczone do wymieszania z wodą lub mlekiem, chociaż czasami są też dostępne w gotowej do spożycia formie. Na opakowaniu znajdują się zawsze dokładne informacje o przygotowaniu oraz o wieku, od jakiego można podawać dany produkt. Kaszki można podzielić nie tylko na zawierające gluten i bezglutenowe, ale także np. na mleczne i bezmleczne. Dostępne są też produkty wzbogacone o witaminy lub owoce. Wszystko to sprawia, że młodym rodzicom często trudno wybrać właściwą kaszkę dla malucha. Poniżej znajdziesz krótkie omówienie poszczególnych rodzajów, które powinno pomóc Ci w podjęciu decyzji.

Kaszki z mlekiem i bez mleka

Ważny podział kaszek dla dzieci to ten na produkty bezmleczne i z mlekiem. Te drugie mają w swoim składzie mleko modyfikowane odpowiednie już od końca 4 miesiąca życia. Zawierają białka mleka krowiego, dlatego nie nadają się dla alergików oraz dzieci zagrożonych alergią. Jeśli jednak Twój maluszek nie ma takich problemów, możesz spokojnie podawać mu wygodne w przygotowaniu kaszki mleczne.

Kaszki bezmleczne są odpowiednie również dla dzieci wrażliwych na białka mleka lub laktozę. Ich przygotowanie wymaga wymieszania z mlekiem mamy, odpowiednim mlekiem modyfikowanym, preparatem mlekozastępczym lub wodą.

Kaszki z glutenem i bez glutenu

Kolejnym bardzo ważnym składnikiem z punktu widzenia rozszerzania diety niemowlaka jest gluten. To białko roślinne, które może działać drażniąco na jelita. Wskazane jest jego stopniowe, powolne wprowadzanie do jadłospisu dziecka, mniej więcej pomiędzy 5 a 12 miesiącem życia oraz obserwować reakcje jego organizmu na produkty z glutenem.

Niewielkie porcje kaszki z glutenem (2-3 g) należy początkowo dodawać do jednego posiłku dziennie (w 6 miesiącu życia dziecka karmionego piersią i w 5 miesiącu, jeśli jest karmione mlekiem modyfikowanym). Może to być produkt mleczny lub bezmleczny. Dodatkowo jedną porcję mleka można wówczas zastąpić kaszką bezglutenową. Po ok. 2 miesiącach powinno się zwiększyć ilość produktu z glutenem i obserwować, czy nie pojawiają się niepożądane reakcje.

Kaszki dla niemowląt z dodatkami

Kaszki mogą zawierać tylko jeden rodzaj zboża lub ich mieszankę. Czasami są również wzbogacone o dodatki mające poprawić ich smak – najczęściej owoce lub soki owocowe, czasami również jogurt. Kaszki owocowe można bez obaw podawać niemowlakom, nawet jeśli kalendarz rozszerzania diety nie przewiduje jeszcze tego konkretnego typu owoców. Należy zawsze kierować się zaleceniami producenta co do minimalnego wieku dziecka, któremu można podać dany produkt.


Dobrym pomysłem może być podawanie kaszek wzbogaconych i minerały (wapń, żelazo), a także witaminy (szczególnie z grupy B oraz A, D, E i K), które wspomogą prawidłowy rozwój organizmu maluszka. Warto również zwrócić uwagę na produkty z probiotykami i prebiotykami wspomagającymi funkcjonowanie flory jelitowej i prawidłowe działanie układu immunologicznego.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Mleko modyfikowane to dość kontrowersyjny temat. Niektóre kobiety podchodzą z rezerwą do karmienia nim swoich...
CZYTAJ
Opanowanie techniki karmienia piersią i przekonanie mamy co do jej naturalnej zdolności do wykarmienia dziecka...
CZYTAJ
Skóra niemowlaka nie jest w pełni dojrzała, dlatego wymaga bardzo starannej i delikatnej pielęgnacji. O...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia