Jak podnieść odporność?
Z wywołanymi wirusami lub bakteriami infekcjami zmagamy się, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, każdego roku. Jak podnieść odporność organizmu? W dużej mierze zdolność do obrony przed zarazkami zależy od nas samych: trybu życia, diety, przyzwyczajeń i stosowanych środków zapobiegającym chorobom.
Układ immunologiczny odpowiada za odporność człowieka. Jak podnieść odporność? Zadbać o to, aby zdolny był on do wytwarzania dużej ilości limfocytów, które pełnią decydującą rolę w zwalczaniu chorobotwórczych drobnoustrojów. Te bywają dla nas niebezpieczne przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Oczywiście nie ma złotego środka i jednej odpowiedzi na pytanie: jak podnieść odporność? Jeśli jednak będziemy pamiętać o kilku podstawowych sposobach na wzmocnienie naszego układu odpornościowego, ryzyko infekcji wyraźnie zmaleje.
Jak podnieść odporność?
Lekarze są zgodni co do tego, że kluczową sprawą dla naszej odporności jest odpowiednia liczba godzin snu w nocy. Wypoczynek ma zbawienny wpływ na organizm, to bowiem w trakcie snu produkowana jest duża liczba limfocytów. A zatem jak podnieść odporność? Wysypiać się, dbając jednocześnie o to, aby w miarę możliwości wypoczynek ten trwał około ośmiu godzin, nie był przerywany, przebiegał w ciemności i ciszy. Oprócz wypoczynku pamiętajmy również o relaksie, czyli wygospodarowaniu w ciągu dnia czasu wolnego, w trakcie którego unikać będziemy stresu i zajmiemy się czymś dla nas przyjemnym. Innymi sposobami na to, jak podnieść odporność, jest rezygnacja z niezdrowych przyzwyczajeń, a do tych należą używki. Papierosy, kawa, alkohol osłabiają naszą odporność, to bowiem one niszczą witaminy i mikroelementy.
Podnoszenie odporności za pomocą owoców, warzyw, jogurtów i zup
Kluczem do wzmocnienia naszego układu immunologicznego i w tym przypadku jest odpowiednio zbilansowana dieta, bogata zwłaszcza w witaminy A, C i E. Odpowiedzią na pytanie: jak podnieść odporność? – w kontekście diety są więc zwłaszcza owoce i warzywa, choć nie tylko one. Marchew, szpinak, pomidory, truskawki, czy grejpfruty, naturalne probiotyki w postaci kiszonych ogórków lub kapusty kiszonej, jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, tłuste ryby i wreszcie rozgrzewające zupy, zwłaszcza kremy, to kulinarna baza, zalecana przez cały rok, szczególnie zaś w okresach, gdy narażeni jesteśmy na infekcje. Jak podnieść odporność? Jeść smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, nie zapominając przy okazji o sprawdzonych metodach, a do tych należy spożywanie czosnku (najlepiej zjadanego w postaci surowej) oraz ziół, między innymi żeń-szenia, aloesu, czystka.
Sport i aktywność fizyczna kontra odporność
Zaszywanie się w czterech ścianach i ograniczenie kontaktu ze światem zewnętrznym nie gwarantuje nam wcale tego, że zdołamy uniknąć infekcji. Dlatego tak ważne w kwestii tego, jak podnieść odporność, jest nasza kondycja. Niemniej i z aktywnością fizyczną nie należy przesadzać. Lekarze zalecają zwykle, aby trzy razy w tygodniu poświęcić dwa kwadranse na ruch na świeżym powietrzu, pamiętając przy tym, aby podczas biegania, ćwiczeń czy jazdy na rowerze tętno osiągało wartość stu trzydziestu uderzeń na minutę. Zbyt duży wysiłek i wytworzenie się w mięśniach kwasu mlekowego wpłynie na naszą odporność negatywnie. A zatem w kontekście aktywności fizycznej i odpowiedzi na pytanie o to, jak podnieść odporność, należałoby powiedzieć – nie popadać ze skrajności w skrajność.
Leki uodporniające organizm
Szczególnie ważne, znów zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, są suplementy diety z witaminą D oraz leki przeznaczone do stosowania w okresie zwiększonej zapadalności na infekcje.
Przeczytaj także:
Jak wzmocnić odporność w ciąży, Jak wzmocnić odporność, by nie chorować, Przyczyny obniżonej odporności, 7 sposobów na odporność jesienią i zimą, Czarny bez na odporność, Olej z wątroby rekina na wzmocnienie organizmu, Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu latem, Acerola na odporność, Wszystko o witaminie C, Cynk na odporność
mgr farm. Izabela Kurowska
Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.
W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.