6 najczęstszych przyczyn próchnicy zębów
W jamie ustnej każdego z nas żyje nawet 50 miliardów bakterii. Choć większość nie jest szkodliwa, zdarzają się takie, które, rozkładając cukry, produkują kwasy organiczne i są przyczyną powstawania próchnicy. Tworzą one na powierzchni zębów żółty nalot, czyli płytkę nazębną. Próchnica to problem nawet 95% dorosłych, ale także ponad połowy dzieci i nastolatków w Polsce.
Próchnica zębów polega na stopniowym odwapnieniu i rozpadzie twardych tkanek zęba. Nieleczona, może doprowadzić nie tylko do całkowitej utraty zęba, ale też przykrych konsekwencji zdrowotnych dla całego organizmu, m.in. chorobę reumatyczną, zapalenie mięśnia sercowego, kłębuszkowe zapalenie nerek, a także tęczówki oka oraz żył. Poznanie możliwych przyczyn próchnicy pozwala na wprowadzenie działań profilaktycznych i zapobiegnięcie tej groźnej dla zębów chorobie. Poniżej znajdziesz listę 6 najczęstszych przyczyn próchnicy zębów.
Cukier
To najczęstszy winowajca próchnicy, choć nie wywołuje jej w sposób bezpośredni. Cukry proste oraz dwucukry, czyli sacharoza, glukoza i fruktoza, szybko przekształcają się w kwasy i to właśnie one w znacznym stopniu odpowiadają za próchnicę zębów. Jedynie cukry złożone, które zawierają m.in. ziemniaki i ryż, w mniejszym stopniu szkodzą zębom. Nie wszystkie z nich da się wyeliminować z diety, jednak rezygnacja ze słodyczy oraz mycie zębów po spożyciu węglowodanów pomoże uchronić zęby przed psuciem.
Długość jedzenia
Choć dokładne żucie pokarmów korzystne jest dla układu trawiennego, to niestety nie służy jamie ustnej. Długie przetrzymywanie pokarmów w ustach powoduje obniżenie poziomu pH w jamie ustnej i osadzanie się resztek w szczelinach międzyzębowych. Rozwiązaniem jest jedzenie możliwie jak najmniej pokarmów okalających zęby oraz bezpośrednio po takim posiłku dokładna higiena jamy ustnej.
Niewłaściwa higiena jamy ustnej
Zbyt rzadko, za krótko i niedokładnie. Tak myte zęby nie mają szans na uniknięcie przykrych konsekwencji w postaci próchnicy. Prawidłowa higiena jamy ustnej powinna odbywać się minimum 2 razy dziennie, trwać ok. 3 minut i być bardzo dokładna. Ze względu na to, jak szkodliwe dla zębów mogą być resztki pokarmów, niezbędne jest także oczyszczanie przestrzeni międzyzębowych nicią dentystyczną oraz płukanie jamy ustnej specjalnie przeznaczonym do tego celu płynem.
Rzadkie wizyty u dentysty
Choć wystarczą dwie kontrolne wizyty u stomatologa w roku, by uchronić się przed próchnicą zębów lub zwalczyć jej pierwsze objawy, większość osób siada na fotelu dentysty dopiero, gdy zęby zaczynają boleć. To duży błąd. Odwlekana wizyta u dentysty zwiększa koszty leczenia, sprawia, że ból narasta, a także podnosi ryzyko przeniesienia stanu chorobowego na inne narządy.
Podatność zębów na choroby
Jest ona uzależniona od składu zrębu zęba, który składa się ze związków organicznych i nieorganicznych. Im więcej jest w nim związków nieorganicznych, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy zębów.
Geny
Próchnica zębów uzależniona jest również od genetyki. Zęby zaczynają się kształtować już w 4 tygodniu ciąży, zatem również w tego powodu istotna jest właściwa dieta kobiety w czasie ciąży. Ograniczenie ilości spożywanych cukrów oraz jedzenie jak największej ilości produktów białkowych przekłada się stan zębów dziecka.
W próchnicy zębów najważniejsza jest... profilaktyka
Ponieważ przyczyny próchnicy mogą być różne, jedynie działania profilaktyczne mogą uchronić zęby przed chorobą. Oprócz regularnych wizyt u stomatologa, ograniczeniu spożywania węglowodanów i częstego mycia zębów, ważny jest również wybór odpowiedniej pasty do zębów, która dokładnie oczyści powierzchnię zębów i ochroni przed demineralizacją szkliwa. Do takich past zalicza się Colgate Duraphat 5000: https://www.apteka-melissa.pl/produkt/colgate-duraphat-5000-51-g,1301.html, która zalecana jest w profilaktyce przeciwpróchniczej zarówno u dorosłych, jak i szczególnie na nią narażonych nastolatków po 16. roku życia. Pasta ta doskonale sprawdza się u pacjentów, u których występuje zaawansowana próchnica, m.in. zębów i korzeni, a także w przypadku upośledzonego wydzielania śliny.
mgr farm. Izabela Kurowska
Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.
W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.
Powiązane kategorie produktowe
17,63 zł
20,25 zł